Vyšel životopis Ivana Krále. Rocker se rozpovídal o tom, do čeho se mu dřív nechtělo

ČTK ČTK
9. 12. 2019 11:55
V pražském klubu FAMU bude toto úterý pokřtěna kniha líčící životní příběh Ivana Krále, jednoho ze světově nejznámějších českých rockerů.
Ivan Král na loňském koncertu v Praze.
Ivan Král na loňském koncertu v Praze. | Foto: ČTK

Bývalý spoluhráč světových hvězd, jakými jsou Iggy Pop, Patti Smith nebo David Bowie, v publikaci nazvané Neuvěřitelný Ivan Král líčí divoká léta plná sexu, drog a rokenrolu.

Odkrývá rovněž dosud neznámé okolnosti vzniku i rozpadu Patti Smith Group a čtenáře zavádí i do zákulisí tuzemské populární hudby. Jedenasedmdesátiletý hudebník účastníky křtu osloví z amerického Michiganu, kde žije.

"Knihu jsme dávali dohromady více než rok prostřednictvím videorozhovorů přes oceán. Ivan byl u sebe doma nebo ve studiu a doslova se přehraboval ve vzpomínkách," popisuje autor knihy, hudební novinář Honza Vedral.

"I když ani na minutu nepřestal být gentleman, překvapilo mě, kolik zákulisních her, ústrků, špíny i nosů bílých od kokainu se může skrývat třeba jen za dvě a půl minuty dlouhou písničkou," doplňuje.

Publikace s obsáhlým obrazovým materiálem z archivu Ivana Krále vypráví o jeho útěku z komunistického Československa, důležitých místech, jakými byly klub CBGB nebo Hotel Chelsea, o koncertech skupin Ramones a Kiss či Bruce Springsteena.

"Je tam hodně bojů, bolesti a lásky," podotýká Král, který v 70. letech minulého století zažil dobu, kdy se v New Yorku rodil punk a garážová hudba.

"Ivan se během těch dlouhých hovorů rozpovídal o věcech, do kterých se mu dřív nechtělo. Některé příběhy jsou úsměvné, jako když ho Iggy Pop při natáčení desky zamkl do skladu pro uklízečku. Jindy bolestivé, jako když došlo k zásadnímu rozkolu s Patti Smith. V některých chvílích jsem měl pocit, že spíš než biografii píšu filmový scénář. Jenomže tohle všechno se doopravdy stalo," dodává Honza Vedral.

Ivan Král vypráví o své životopisné knize. | Video: Slovart

Ivan Král je mimo jiné autorem hitu Dancing Barefoot, který se dočkal 70 předělávek od různých interpretů včetně U2, Pearl Jam nebo Johnnyho Deppa a prestižní časopis Rolling Stone jej zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

"Muzika je šíleně jednoduchá a nemá cenu se v tom hrabat, jako by to byla nějaká symfonie. Buď to tam je, nebo to tam není. A hotovo," říká v knize uznávaný multiinstrumentalista.

Ve Spojených státech žije již od roku 1966, kdy následoval své rodiče pracující ve službách OSN. V 90. letech se začal vracet do rodných Čech a stal se vyhledávaným producentem a koncertním umělcem.

Svůj slavný hit Dancing Barefoot zpíval Ivan Král například na Benátské noci. | Video: Eva Pašková

Vydal zde několik sólových alb, dvojalbum Best Of a produkoval nahrávky českých interpretů, mezi něž vedle kapely Lucie patří Aneta Langerová, Walk Choc Ice, Garáž nebo Mňága a Žďorp.

Spolupracoval s Jankem Ledeckým, Jiřím Suchým a Miro Žbirkou. Zatím poslední Královo album Colors vyšlo v České republice loni, předchozí Always před pěti lety.

 

Právě se děje

Další zprávy