Nesmrtelné diskohrátky princezny Kylie

Jan Šprincl
24. 1. 2007 9:44
Recenze - Kylie Minogue kvůli chřipce zrušila několik vystoupení v Británii a do Česka se vůbec nechystá. Škoda, mohla být legrace. UVNITŘ: AUDIO
Foto: Reuters

Soudě podle jejího hitového výběru Showgirl Homecoming Live je s ní největší zábava právě na koncertech. To si oblékne šaty jak z drahého kabaretu, postaví se doprostřed pódia a s přesvědčením "mám vás v hrsti" rozjíždí dvouhodinové tanečně-hudební představení. Vzpomene při něm na všechny důležité písně dvacetileté kariéry a fanoušci, kteří je mají zažité pod kůží, jí do té hrsti sami skáčou.

Foto: Reuters

Dvojalbum Showgirl - Homecoming Live je záznamem loňského vystoupení ze Sydney z turné, kterým se osmatřicetiletá zpěvačka pokusila znovu nakopnout svoji kariéru. Podle vyprodaných hal a nadšených zpráv v tisku je jasné, že se jí to podařilo skvěle.

Kariéra Kylie Minogue přitom mohla už dávno skončit a australská zpěvačka se stát jen vzpomínkou dramaturgů obskurních rádií. Tam sice její první hity The Loco-Motion, I Should Be So Lucky nebo Especially For You můžeme pořád slyšet (a poslouchat se nedají ani ve verzi Hany Zagorové "dneska večer máme doma diskohrátky koupili jsme fůru desek za mírné splátky"), ale Kylie má větší ambice.

Foto: Reuters

Po horších časech začátkem devadesátých let se do první ligy pomalu vracela díky schopnosti přizpůsobit se novým trendům. Spinning Around a Can´t Get You Out Of My Head jsou skladby poučené elektronickou taneční scénou a díky velkému množství coververzí, remixů a bootlegů svých písní sbírala Kylie nové fanoušky.

Madonna, která je označovaná za královnu popu, a Kylie Minogue, jíž se přezdívá popová princezna, mají hodně společného: Ze svého jména vytvořily obchodní značku a jako dobré podnikatelky v showbyznysu se umí spolehnout na schopný tým spolupracovníků, který je nikdy nenechá upadnout. Ani když se před dvěma lety Kylie Minogue stáhla kvůli rakovině z očí veřejnosti, nebyl to konec, ale naopak příprava na fenomenální návrat ve správný čas.

Ten právě přišel: Všichni šílí po osmdesátých letech, napodobují je - a najednou je tu někdo, kdo ten milovaný čas zosobňuje. Kylie Minogue je originální díky tomu, že je retro. Album Showgirls Homecoming Live na tom staví.

Dvacet pět písní je rozděleno do sedmi kapitol plus dva přídavky; hudba se skoro nezastaví a s výraznými mezihrami připomíná hraní DJe. Začíná rozmáchlou filmovou melodií, pak se přes diskotékovou naládu dostane k etnu a přes jazz se všechno vrací zpátky k syntetickému popu 21. století. I když materiál už je hodně letitý, tenhle tuning funguje.

Mezi pětadvaceti písněmi se objevuje kuriozita v podobě tracku Kids, který Kylie původně nazpívala s Robbiem Williamsem, ale tady svoje "jump on board, take a ride" zpívá Bono z U2, Vogue jako coververze Madonnina hitu a pak The Loco-Motion ve swingové úpravě.

Zajímavou písní a novinkou je White Diamond, která ukazuje směr, kterým se chce zpěvačka vydat na další albu.

Chystá ho na konec roku a už jen tím, že na písni spolupracovala s newyorskou trendy kapelou Scissor Sisters, která v myšlenkách na osmou dekádu minulého století vstává i usíná, je jasné, že Kylie Minogue nic nezastaví. Dokud bude existovat publikum, které s ní chce stárnout i vzpomínat, ona je mu připravena vyhovět. Sama ale zůstane mimo prostor a čas.

Kylie Minogue: Showgirls - Homecoming Live. 2CD, 58 + 58 min. Vydala firma EMI, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy