Neprůstřelný 50 Cent zahraje v Praze

tur
20. 11. 2007 15:35
Rapper s drsnou reputací míří do T-Mobile Areny

Praha - Curtis James Jackson alias 50 Cent zahajuje evropské turné, při kterém zavítá poprvé v kariéře do České republiky. A je to o to napínavější, že by to ve středu v T-Mobile Aréně mohlo být i naposled -  pokud si newyorský rapper vezme k srdci výsledek souboje, na který koncem srpna vyzval druhou veličinu amerického hip-hopu Kanye Westa.  

Prodeje 50 centových alb alb Get Rich Or Die Tryin' nebo The Massacre (nejprodávanější zámořská deska roku 2005) se vyhouply na 22 milionů kusů, což ho řadí mezi komerčně nejúspěšnější rappery všech dob.

I proto si letos ikona amerického gangsta rapu věřila, že s novinkou Curtis -  při jejíž přípravě se zaštítil řadou hostů typu Justina Timberlakea nebo Mary J. Blige -  hravě vydrtí spořádaného studentíka Kanye Westa. A prohlásil, že pokud neprodá víc alb než on, skončí se sólovou dráhou.

Zatím to vypadá, že se rozhodnutí odkládá: 50 Cent se pustil do velkolepé koncertní šňůry, která nešetří pyroefekty ani projekcemi, na návštěvníky prší imitace dolarových bankovek a z plátna se jim nabízejí lepé děvy.

Ať to bylo myšleno vážně nebo měla sázka základ v klasickém hecování, ve finále se každopádně za vybuzenou kampaní neskrývala rivalita, ale naopak marketingová družba obou aktérů. Společně poskytli interview časopisu Rolling Stone a bok po boku se odpovědích se doplňovali jako sehraný pár.

50 Cent - AYO Technology

Stejné parametry "smrtelně vážné hry" má ostatně celý život 50 Centa, který si své popularity náležitě užívá, v klipech jako Candy Shop nešetří klasickými rapovými atributy luxusu.

Okázale dává svoje tvrďáctví najevo, zároveň je pravda, že vyrůstal v ghettu a bez otce, v osmi letech se stal svědkem vraždy vlastní matky a od dvanácti sám dealoval crack.

V roce 2000 se ho dokonce lidé z drogového podsvětí pokoušeli zavraždit. Byl devětkrát zasažen projektilem ráže 9 mm; z útoku se však jako by zázrakem zotavil, díky čemuž si tenhle několikrát trestaný týpek vysloužil přezdívku Bulletproof (neprůstřelný).

Ve tváři mu zbyla jizva po kulce. "Stane se to tak rychle, že ani není čas vytáhnout zbraň. Celou dobu jsem se bál. Díval jsem se do zpětného zrcátka a říkal jsem si: Sakra, někdo mě střelil do obličeje, to pálí."

Foto: Aktuálně.cz

Fakt, že přežil,  v něm vyvolal pocit, že má na světě jakési hlubší poslání  - a vrhnul se plně na hudbu. Jeho skladby se posléze dostaly na soundtrack k Eminemově filmu 8 Mile a znamenalo to další akceleraci jeho kariéry.

Té by teď teoreticky mělo být odzvoněno. Westovo album Graduation vydané ve stejný den jako Curtis tedy 11. září - vylétlo na první místo hitparády Billboard s počtem 957 tisíc prodaných kopií a je tak bezpečně nejprodávanějším titulem letošního  roku. 50 Cent zůstal na druhém místě a musel se spokojit se sumou 691 tisíc desek.

Náplastí může mu může být fakt, že nový singl AYO Technology, kde s ním zpívá zmíněný Timberlake, se stal nejrychleji nasazovaným singlem v historii amerických rádií.

50 Cent s sebou veze tři parťáky z jednotky G-Unit včetně osobního DJ Whoo Kida. Přeskakovat budou DJ Tuco, Czech Beatbox Allstars, Nironic a slovenské duo Moja Reč.

Po koncertu bude následovat oficiální afterparty v Kamikadze Clubu na Štvanici, na níž v dvouhodinovém DJ setu zahrají výše jmenovaní reprezentanti G-Unit, která se kdysi pohybovala v newyorském undergroundu. Dnes nese její jméno i vydavatelství a značka oblečení.

Pořadající agentura WTF odhaduje až dvanáct tisíc návštěvníků. Do Prahy dorazí z Bratislavy a následně zamíří čtyřicetičlenný gangsta cirkus do Vídně.

 

Právě se děje

Další zprávy