Není malých rokenrolí. Tata Bojs vydali staré album na vinylu, představí ho v Arše

ČTK ČTK
22. 11. 2022 14:34
Patnáct let staré album nazvané Kluci kde ste? vydala skupina Tata Bojs nově na vinylu. Písně z něj představí tuto středu 23. listopadu v pražském Divadle Archa. Vstupenky na stání za 690 korun jsou ještě v prodeji. Na stejném místě hudebníci před časem pokřtili vinyly Futuretro a Biorytmy.
Snímek z natáčení dokumentárního filmu, který o Tata Bojs připravuje Marek Najbrt v brněnském studiu České televize.
Snímek z natáčení dokumentárního filmu, který o Tata Bojs připravuje Marek Najbrt v brněnském studiu České televize. | Foto: Ivo Dvořák

"Úvod koncertu nabídne výběr z desky Kluci kde ste?, musíme proto trochu zalovit v paměti," říká baskytarista Marek Huňát, který vystupuje pod uměleckým jménem Mardoša. "Písničku Spáč zahrajeme v nové verzi, na které s námi spolupracoval raper MC Idea. Druhá polovina večera už bude náš současný koncertní repertoár postavený na desce Jedna nula," zmiňuje předloňskou nahrávku.

Album Kluci kde ste? vyšlo roku 2007 jako sedmé v diskografii Tata Bojs. Vzniklo ve studiu Gui-tón, které sídlilo v dnes již neexistujícím klubu Delta, a oproti předchozímu Nanoalbu z roku 2004 jej nerámuje příběh ani koncept. Z desky vzešel mimo jiné hit Pěšáci, později vyznamenaný cenou Anděl za píseň roku. "Jsme pěšáci rokenrolu / Po žebříčkách lezeme spíš dolů / Tvrdíme, že neúspěch nás nebolí / Neboli není malých rokenrolí," zpívají v něm.

"Pěšáci zůstali jako taková koncertní stálice. Na albu Kluci kde ste? jsou písničky, které jsme naživo hráli málo, ale třeba Skovka nebo Hlídací byly součástí repertoáru," vzpomíná Mardoša. "Pěšáky jsme hráli rok před vydáním desky a už tenkrát tahle skladba celkem zarezonovala. Přišlo nám dobré začít desku právě jí. Bylo na ní několik vážnějších témat, takže jsme to vykopli odlehčenou věcí," dodává.

Během příprav alba kapelu opustila zpěvačka Klára Nemravová, která s Tata Bojs hostovala sedm let. Zároveň se sestava rozšířila o klávesistu Jiřího Hradila. Ten účinkoval již na Nanoalbu a následných koncertech. Teprve na Kluci kde ste? se však podílel od začátku i jako spoluautor.

Tata Bojs začínali koncem 80. let minulého století jako školáci z pražské Hanspaulky, kombinují alternativu a rock. Získali desetkrát cenu Anděl a spoustu dalších ocenění včetně zlatých desek za prodej alb Ležatá osmička a A/B. V posledních letech vydávají své starší kusy na LP.

Jejich tvorba je úzce propojená s dalšími uměleckými žánry včetně výtvarného umění, kterému se věnuje zpívající bubeník Milan Cais. Naposledy už za pandemie koronaviru vydali album Jedna nula. "Více než třicetiletá pražská kapela je desku za deskou schopna pohnout kolosem české pop-music jako málokterá jiná. Novým albem Jedna nula se jí to opět daří, protože podobně jako jiskrné texty s názorem je na tom hudba," napsalo o něm Aktuálně.cz.

V brněnském studiu České televize o nich nyní Marek Najbrt režíruje dokumentární film. Tento "celovečerní sci-fi dokument" o skupině, jež příští rok oslaví 35 let na scéně, bude mít premiéru na podzim 2023. Kromě Najbrta a scenáristy Roberta Geislera se na něm podílejí herci z divadla Vosto5.

"Futuretroskopický koncept vyprávění umožní divákům a fanouškům poznat Milana Caise, Mardošu a ostatní tak trochu jinak, zároveň je ale provede takřka kompletní historií kapely s výhledem do její budoucnosti," avizují tvůrci. Podle nich Tata Bojs vždy tíhli k promyšleným konceptům, proto by ani dokument o nich neměl být prostým souhrnem faktů, situací a záběrů na takzvané mluvící hlavy.

Song Pěšáci byl vyznamenaný jako píseň roku na cenách Anděl. Videoklip natočil Jakub Kohák. | Video: Warner Music
 

Právě se děje

Další zprávy