Německá firma musí uhradit škodu za pád stanu na festivalu Pohoda. Zemřeli tehdy dva lidé

ČTK ČTK
9. 3. 2018 16:44
Německá firma, která v roce 2009 postavila stan na hudebním festivalu Pohoda v Trenčíně, má organizátorovi akce zaplatit přes 33 tisíc eur (téměř 850 tisíc korun) jako náhradu škody za pád stanu. Podle serveru Sme.sk o tom dnes informoval okresní soud v Trenčíně. Rozsudek není pravomocný, firma se může odvolat. Zřícení stanu na účastníky festivalu si vyžádalo dva mrtvé, několik desítek lidí se zranilo.
Zřícený stan na Pohodě v roce 2009.
Zřícený stan na Pohodě v roce 2009. | Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Velký stan spadl na oblíbeném slovenském festivalu Pohoda 18. července 2009, když se areálem festivalu přehnala bouřka a silný vítr. Stan měl železnou konstrukci a podle posudku, který figuroval u soudního řízení a který vypracoval Ústav soudního inženýrství v Žilině, přispělo k pádu stanu to, že neměl uzavřené boční plachty.

Žalovaná strana se hájila tím, že stan byl postaven správně. Z tragédie vinila organizátory, již podle ní měli přerušit festival a evakuovat účastníky ze stanu v okamžiku, kdy viděli, že se blíží bouřka.

Tragédie si vyžádala dvě oběti na životech. Přímo na festivalu zemřel 29letý muž z Piešťan, v říjnu téhož roku podlehla těžkým zraněním v nemocnici v Martině devatenáctiletá žena.

Německá firma Landauer-Weihnachtscircus musí organizátorům zaplatit škodu a náklady soudního řízení, dohromady v přepočtu téměř 850 tisíc korun. Škoda podle soudu vznikla prokazatelně vinou stavitele stanu. Expertizy neprokázaly, že by pád stanu způsobilo porušení preventivních opatření organizátory festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy