Němci si ohlídají Madonnu na kříži

BBC, Hej
19. 8. 2006 10:00
Londýn - Pokud se Madonna zase nechá na koncertu v Düsseldorfu ukřižovat, může mít problémy se zákonem.

Německá prokuratura oznámila, že hodlá nedělní koncert americké zpěvačky monitorovat, aby mohla rozhodnout, jestli lze ukřižování vykládat jako urážku či znevažování víry a církve. Státní zástupci prý nicméně budou vycházet raději ze zpráv v médiích, než by vyslali vlastní pozorovatele.

Madonna, která do Německa přijíždí po sérii vystoupení na Britských ostrovech, s provokací cíleně pracuje už od dob videoklipu Like a Virgin. Aktuální světové turné k desce Confessions On the Dancefloor to potvrzuje.

Zpěvačka umí vyhmátnout, co je ve vzduchu, a v době diskuzí o Šifře mistra Leonarda a hrozby islámského terorismu tak neomylně sáhla po náboženských motivech. V jedné části své show se tak nechává ukřižovat s trnovou korunou na hlavě.

Postupně už tím stačila vyprovokovat anglikánskou církev, italské katolíky i muslimy a židovskou komunitu. Vatikánský kardinál Ersilio Tonino s papežským souhlasem nazval Madonnin koncert "rouhačskou výzvou věřícím" a "znesvěcením kříže". Vyzval také k exkomunikování Madonny z katolické církve.

To ovšem přesvědčené kabalistce nemusí nijak vadit; rozhodně méně než to, že pravoslavná církev přispěla k tomu, že byl zakázán její koncert na moskevském Rudém náměstí.

Podle Madonniny mluvčí Liz Rosenbergové nicméně show její zaměstnavatelky rozhodně urážlivá není: "Obsah Madonnina vystoupení na kříži není vůči církvi negativní ani neuctivý."

 

Právě se děje

Další zprávy