Nejznámější festival romské kultury slaví dvacetiny. Na Střeleckém ostrově začalo Khamoro

Na nedělním zahájení vystoupil Radek Banga (vpravo) se skupinou Gipsy.cz.
Dvacátý ročník festivalu Khamoro začal v neděli večer na Střeleckém ostrově v Praze.
Na koncertu vystoupila slovenská zpěvačka Adriana Dráfiová alias Gitana.
Radek Banga ze skupiny Gipsy.cz.
Radek Banga ze skupiny Gipsy.cz.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
28. 5. 2018 8:07
Zhruba deset tisíc lidí z Česka i zahraničí pravidelně navštěvuje festival romské kultury Khamoro, jehož jubilejní dvacátý ročník začal včera v Praze. Vystoupila kapela Gipsy.cz i slovenská zpěvačka Gitana.

Koncertem na Střeleckém ostrově v Praze včera večer začal festival romské kultury Khamoro neboli Slunce. Zahájení dvacátého ročníku přehlídky, o které se postarala kapela Gipsy.cz a slovenská zpěvačka Gitana, si nenechaly ujít stovky lidí.

Týdenní přehlídku pořádá organizace Slovo 21. Kromě romské muziky nabízí také divadelní představení, výstavy, módní přehlídku, konferenci o postavení romských žen v Evropě či průvod účinkujících v kostýmech centrem metropole.

"Letos jsme se snažili udělat resumé toho, co jsme dělali minulých 20 let," vysvětluje ředitelka festivalu Jelena Silajdžić. Podle ní na návštěvníky čekají více než dvě desítky akcí.

V pondělí večer v divadle Hybernia zahraje jazzové trio All Star Gypsy Jazz. Podle šéfky festivalu se v Praze na jednom pódiu sejdou tři největší hvězdy takzvaného gypsy jazzu - nizozemský kytarista Stochelo Rosenberg a francouzští kytaristé Angelo Debarre a Tchavolo Schmitt. "Je to výjimečné. Hráli spolu zatím jen jednou, a to před deseti lety v Carnegie Hall v New Yorku," zdůrazňuje ředitelka.

Technika Tchavolo Schmitta je dle hudebních odborníků rozeznatelná jedinečným důrazem a frázováním. Mnozí považují Tchavola Schmitta za pokračovatele slavného hudebníka Djanga Reinhardta, který ve 30. letech minulého století položil základy stylu gypsy jazz.

Mistrovství Angela Debarreho ocenil například Fred Loizeau z časopisu French Guitar: "Jeho technika je fenomenální a velice osobitá. Čeho si hned všimnete, je, jak moc používá malíček levé ruky - přitom většina kytaristů tento prst vůbec nepoužívá," napsal.

Tuzemští posluchači ze současných gypsy jazzových kapel asi nejvíce znají The Rosenberg Trio s frontmanem a sólovým kytaristou Stochelem Rosenbergem, dalším účastníkem pondělního koncertu.

The Rosenberg Trio již několikrát vystupovalo na festivalu Khamoro a jeho členové v roce 2015 rovněž zahráli v Divadle Archa při zahájení nizozemského předsednictví v Radě EU.

Tradiční muziku pořadatelé do programu zařadili na čtvrteční a páteční večer. V La Fabrice si publikum bude moci poslechnout třeba balkánské dechovky Kočani Orkestar z Makedonie či Mahala Rai Bandu z Rumunska.

Khamoro pak vyvrcholí příští sobotu galakoncertem v klubu Sasazu. I na těchto koncertech vystoupí "all stars" kapely složené speciálně u příležitosti festivalu z muzikantů, kteří v Praze na přehlídce v minulých letech vystupovali. Svůj hvězdný tým má Česko i Maďarsko, dodává ředitelka.

Pořadatelé rovněž připravili tři výstavy fotografií. První se soustředí na historii, pronásledování a vyhlazování Romů a Sintů, druhá představuje snímky makedonských Romů z let 1915 až 1918, poslední zachycuje portréty romských žen.

Postavení romských žen v Evropě je také hlavním tématem dvoudenní konference, která začne ve čtvrtek. Úterní večer vyplní módní přehlídka maďarské značky Romani Design. V programu jsou též akce pro děti či fotbalový turnaj.

Rozpočet festivalu činí šest milionů, celou sumu pořadatelé ještě nemají. Přehlídku podpořila Praha i ministerstvo kultury. Podle šéfky Khamora jsou dotace ale o několik set tisíc korun nižší než před lety.

Khamoro je největším profesionálním romským festivalem na světě, který v Praze již od roku 1999 pořádá organizace Slovo 21 společně s SP Saga. Festival každoročně nabízí koncerty romských kapel z celého světa, výstavy, filmové projekce, taneční workshopy i odborné semináře a konference.

V posledních letech Khamoro navštěvuje ročně přibližně 10 tisíc lidí z České republiky a zahraničí. Za dobu existence festivalu se na koncertech divákům představilo více než 160 profesionálních romských kapel ze 40 zemí světa.

Součástí festivalu je průvod účinkujících romských tanečnic a hudebníků z různých zemí. Jednotlivé soubory své umění předvádějí hloučkům turistů i domácím kolemjdoucím.

Ve válce padnou masky, hodně vás naučí, běželi jsme za životem, v Česku nás přijali dobře, lidem se musí pomáhat, říká ředitelka romského festivalu | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy