Nejvíc nominací na Anděly má Dusilová, uspět mohou i Nohavica nebo Tata Bojs

Kultura Kultura
1. 3. 2021 11:10
Písničkářka Lenka Dusilová získala nejvíc nominací na nejznámější české hudební ceny Anděl. S albem Řeka, svým prvním sólovým po devíti letech, může uspět ve čtyřech kategoriích. O jednu příležitost méně mají Jaromír Nohavica a kapela Tata Bojs.
Lenka Dusilová může proměnit čtyři nominace.
Lenka Dusilová může proměnit čtyři nominace. | Foto: Bet Orten

Na dvě sošky mohou dosáhnout mladá písničkářka Amelie Siba a také rapeři Viktor Sheen s Yzomandiasem, navržení v kategoriích rap a videoklip. O nominacích na Anděly rozhodlo 379 producentů, novinářů, dramaturgů či hudebníků, v pondělí před polednem je oznámila pořádající Rada České hudební akademie.

"Nejvíce šancí letos mají známá a v historii cen již tradiční jména. Při bližším pohledu je ale zřejmé, že nominace pro třicátý ročník Andělů jsou velmi rozmanité a že ani o něco méně známí muzikanti, kteří si svou loňskou tvorbou rozhodně zasluhují pozornost, nezůstali nepovšimnuti," míní předseda akademie a hudební novinář Honza Vedral.

Pětačtyřicetiletá Dusilová vydala album Řeka koncem loňského roku na značce Animal Music, jedná se o její první sólovou nahrávku po devítileté pauze. Sestavila ji s novým týmem a dvacítkou spolupracovníků včetně skladatele a právníka Petra Ostrouchova, producenta elektronické hudby Aid Kida nebo zpěvaček Moniky Načevy a Ivy Bittové, které hostují v jedné písni.

"Také na svém pátém sólovém albu zůstává Lenka Dusilová zjevením české populární hudby. Dávno už nejen hlasem a výrazem, ale hlavně sympatickou uměleckou bezohledností, se kterou sobě i posluchačům odemyká světy nekonečné svobody. Proplouvat jimi je katarzní zážitek," napsalo o desce Aktuálně.cz.

Dusilová může uspět ve čtyřech kategoriích včetně Alba roku. Na něj jsou dále nominováni Jaromír Nohavica s deskou Máma mi na krk dala klíč a Tata Bojs díky nahrávce Jedna nula. Oba posbírali po třech nominacích.

"Mezi českými autory a interprety snad nikdo neumí tak emotivně, bez jinotajů jít k věci jako Nohavica," napsalo Aktuálně.cz o desce sedmašedesátiletého ostravského patriota, který je na albu citový, až sentimentální, stejně jako úsečný či ironický.

"Žádný z českých folkařů si po roce 1989 nevede tak úspěšně, pokud jde o posluchačský ohlas, například vyprodanou největší koncertní O2 arenu v zemi nebo volnou ruku při vydávání vlastních nahrávek," upozornil novinář Petr Vizina.

Pražská kapela Tata Bojs deskou Jedna nula zase potvrdila, že je i po více než 30 letech existence schopna pohnout kolosem české pop-music jako málokterá jiná, seznalo Aktuálně.cz.

"Tata Bojs prostřednictvím textů zpívajícího bubeníka Milana Caise a baskytaristy Marka Huňáta už dlouho vnášejí do českého rocku drobnou literaturu. Nikoliv náročnou a složitou, ale prostou, chytrou, někdy tematicky závažnou," konstatoval Ivan Hartman.

Po dvou nominacích na Anděly získali kromě písničkářky Amelie Siby ještě rapeři Viktor Sheen s Yzomandiasem. Sedmadvacetiletému kladenskému hitmakerovi s kazašskými kořeny Sheenovi se s albem Barvy podařilo za pouhých 20 hodin od vydání překonat hranici milionu streamů, druhý milion padl ještě rychleji.

"Sheenův úspěch lze částečně vysvětlit rostoucí silou českého rapu - ten sbírá fanoušky přes YouTube a sociální média, byť pro většinová média zůstává neviditelný. Český rap nepotřeboval kolaborovat s popovým zvukem ani stávající strukturou nahrávacího průmyslu. Díky tomu získal auru autenticity, na kterou slyší mladí posluchači," uvedl kritik Karel Veselý.

Skupinou roku se mohou stát Tata Bojs, Zrní nebo Monkey Business. Ve folkové kategorii jsou nominováni Robert Křesťan se skupinou Druhá tráva nebo písničkářka Dagmar Voňková, sošku za jazz může získat kontrabasista Tomáš Liška nebo kapela Concept Art Orchestra.

Vítězové cen Anděl budou oznámeni 29. května. Slavnostní večer stejně jako vloni moderuje zpěvačka Ewa Farna, odvysílá ho ČT1 a znovu se bude muset přizpůsobit pandemické situaci.

V titulní skladbě alba Řeka zpívá Lenka Dusilová, že „zlý můry odletí jak dým nad továrnou“. | Video: Animal Music

"Přestože jsme doufali, že se k nestandardnímu formátu Andělů tentokrát nebudeme muset uchýlit, vývoj situace pořádání hromadných společenských událostí bohužel stále nepřeje. Naším cílem je připravit nezapomenutelný večer pro diváky České televize," avizuje producentka cen Lucie Hájková.

Anděly uděluje od roku 1991 hudební akademie, od poloviny 90. let se tak děje pod záštitou české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu známé pod zkratkou IFPI.

Od roku 1997 vítězové dostávají sošku Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny.

Seznam nominací na ceny Anděl 2021

Album
Lenka Dusilová - Řekla
Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs - Jedna nula

Skladba
Lenka Dusilová - Vlákna
Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč
Tata Bojs - Zvony

Skupina
Monkey Business - Freedom On Sale
Tata Bojs - Jedna nula
Zrní - Nebeský klid

Objev
Deaf Heart - Soft Heart Attack
Amelie Siba - Dye My Hair
Kateřina Marie Tichá - Sami

Sólový interpret
7krát3 - I
Dan Bárta & Illustratosphere - Kráska a zvířený prach
Jaromír Nohavica - Máma mi na krk dala klíč

Sólová interpretka
Lenka Dusilová - Řekla
Aneta Langerová - Dvě slunce
Lenny - Weird & Wonderful

Videoklip
Bert & Friends - Piš mi básně (režie P. Borovička)
Viktor Sheen - Poslední přání (režie P. Simon)
Yzomandias - Melanž (režie J. Ruttner, J. Salavec, P. Vlček, Yzomandias)

Slovenské album
Katarína Knechtová - Svety
Le Payaco - Pohybliví v nehybnom
Richard Müller - Hodina medzi psom a vlkom

Alternativa a elektronika
Lenka Dusilová - Řeka
Amelie Siba - Dye My Hair
Tábor - Liebe

Folk
Robert Křesťan & Druhá Tráva - Díl první
Petr Linhart - Nezvěstní
Dagmar Voňková - Archa

Jazz
Concept Art Orchestra - 100 Years
Cotatcha Orchestra - Bigbandová elektronika
Tomáš Liška & Invisible World - Hope

Klasika
J. Bartoš, J. Hrůša, Symfonický orchestr Českého rozhlasu - Novák: Klavírní koncert, Toman a Lessní panna
Karel Dohnal - Czech Music For Clarinet
J. Semerádová, E. Traxler - Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu

Rap
58G - 58 TAPE VOL.1
Viktor Sheen - Barvy
Yzomandias - Prozyum

Rock
Donnie Darko - Yesterdays
Kurtizány z 25. Avenue - Honzíkova cesta
Povodí Ohře - Dva trámy na kříž

 

Právě se děje

Další zprávy