Největší hity roku 2014? Hvězdný příběh má jméno Frozen

Karel Veselý
2. 7. 2014 15:47
Jaké jsou nejhranější singly, nejprodávanější desky a nejlépe hodnocené nahrávky první poloviny roku 2014?
Zatím všechny zavedené hvězdy předčil soundtrack k filmu Ledové království.
Zatím všechny zavedené hvězdy předčil soundtrack k filmu Ledové království. | Foto: Aktuálně.cz

Glosa - Ne snad že by první polovina letošního roku byla na velké desky přímo skoupá, ale ani Coldplay, Jack White či Lana Del Rey nedokázali v globálním žebříčku ohrozit panování hudby z animáku Ledové království, který měl premiéru loni v listopadu.

Soundtrack k muzikálu z Disneyho továrny je s necelými třemi miliony prodaných kusů zatím zdaleka nejúspěšnější deskou letošního roku. V singlových žebříčcích vládne s optimistickým šlágrem Happy zpěvák a producent Pharrell Williams, který v polovině září vystoupí v O2 Aréně.

"Nech to být" milují holčičky i LGBT komunita

Je už celkem zavedeným pravidlem, že hudební průmysl může chytrým marketingem vytvořit hit, ale k tomu aby se deska stala superhitem, potřebuje ještě něco navíc. Takový průnik do "ducha doby" se naposledy povedl britské soulové zpěvačce Adele s albem 21, které bylo nejprodávanější deskou dva roky po sobě.

Letošní hvězdný příběh nese jméno Frozen - hudba ke stejnojmennému filmu (u nás promítaného pod názvem Ledové království) strávila už dvanáct týdnů na čele americké hitparády a je nejprodávanějším soundtrackem od hudby z Titaniku z roku 1997.

Soundtrack Frozen měl na úspěch zaděláno už přijetím filmu, vždyť nejnovější Disneyho animák se už s 1,2 miliardou dolarů stal nejlépe vydělávajícím animovaným filmem všech dob. Snímek teď boduje na DVD a Blu-Ray, nicméně prodeje soundtracku jsou pořád stabilně vysoké a i sedm měsíců po vydání se drží v první pětce žebříčku.

Producenti měli původně strach z přijetí v podstatě tradičních muzikálových čísel u dětského publika, a tak skladbu Let It Go přezpívala jako rádiový singl pop hvězdička Demi Lovato. Jenže ten se dostal jen na číslo 38 v americkém žebříčku a brzy ho přeskočila původní verze z filmu s muzikálovou herečkou Idinou Menzel, která se zastavila až na čísle pět. Menzel se tak stala prvním interpretem oceněným muzikálovou cenou Tony s popovým Top 10 hitem.

Idina Menzel: Let It Go. Podívejte se na video.
Idina Menzel: Let It Go. Podívejte se na video.

Právě klenuté melodii Let It Go je připisován největší podíl na úspěchu soundtracku. Skladbu ve filmu zpívá hlavní hrdinka - sněhová královna Elza a slouží jako forma katarze v klíčové scéně. Když prý píseň poprvé slyšela režisérka Jennifer Lee, rozhodla se film přepsat tak, aby vyznění skladby bylo ještě o něco silnější. Elza - na americké animáky neobvykle komplikovaná postava - se v Let It Go zbavuje svého strachu a na její "nech to být" slyší holčičky na prahu puberty, které tvoří obvyklou klientelu Disneyho animáků.

"První film od Disneyho bez jednoznačného padoucha má také na svědomí jeho první píseň, která popisuje, jak se mladí lidé chovají, spíše než jak by se měli chovat," popisuje dopad skladby Dorian Lynskey na blogu Guardianu a připomíná, že "hymna osvobození" má značný dopad i v komunitě LGBT, protože popisuje pocity při veřejném přiznání sexuální odlišnosti. (Tohoto podtextu filmu si ostatně všimlo několik amerických pastorů kritizujících film za sympatie k homosexualitě.)

Ledové království.
Ledové království. | Foto: Disney

Let It Go získalo v březnu Oscara za nejlepší píseň k filmu, muzikálová melodie ale úplně nezapadá do současných rádiových schémat. O popularitu skladby se tak stará hlavně internet. The Wall Street Journal si všímá, že na YouTube je přes šedesát tisíc (!) amatérských verzí a parodií skladby, které už dohromady vidělo přes šedesát milionů diváků.

Frozen je po dlouhé době skutečný "rodinný" hudební hit, čemuž odpovídá i fakt, že deska se prodává hlavně na kompaktech - u nahrávek z nejvyšších příček žebříčků je jinak rozdělení fyzické a digitální distribuce zhruba půl na půl. A křivka prodejů stoupá při svátcích - o Velikonocích si album koupilo 250 tisíc lidí, další nárůst se dal čekat na konci školního roku.

Šťastný Pharrell a zklamaní Coldplay

Obří úspěch soundtracku k Ledovému království zastínil další velké desky letošního roku. V USA na druhém místě trůní Beyoncé, která na konci loňského roku prodala dva miliony kusů své eponymní desky vydané bez jakékoliv propagace. Další půlrok už ale přidala "jen" něco přes 700 tisíc a drží průběžnou stříbrnou příčku před country bardem Ericem Churchem, jehož The Outsiders je nejlépe prodávanou deskou s vročením 2014.

Na čtyřce se minulý týden držela novozélandská teenagerka Lorde s loňským počinem Pure Heroine, který na jaře dosáhl na platinové ocenění. Pátí jsou v USA zatím Coldplay s Ghost Stories, kteří se alespoň mohou pochlubit nejrychleji prodávaným albem roku - v prvním týdnu si desku pořídilo 382 tisíc Američanů.

Přibližně stejný počet lidí si koupil desku Coldplay ve Velké Británii, kde oficiální hitparáda neregistruje filmové soundtracky ve stejné kategorii jako autorské desky. Chris Martin a spol. tak se svojí novinkou doma vedou, ale čísla jsou zatím o dost nižší, než se od nich čekalo.

V průběžném pořadí se na ně dotahuje skotský písničkář Paolo Nutini s Caustic Love, třetí je dva roky staré album Halycon zpěvačky Ellie Goulding. Coldplay už doma nemají ani nejprodávanější desku roku - tu jim uzmul minulý týden zpěvák Ed Sheeran s novinkou X, které se za týden prodalo 182 tisíc.

Největším singlovým hitem roku 2014 je zatím Happy od Pharrella Williamse, shodou okolností také skladba z animovaného filmu - Já, padouch 2.

Happy se při březnovém udílení Oscarů muselo v kategorii Nejlepší píseň z filmu sklonit právě před Let It Go z Ledového království, v prodejích ale Pharrellův optimistický popěvek zatím vítězí.

Jen v USA si skladbu z digitálních obchodů stáhlo 5,5 milionu uživatelů a strávila deset týdnů na čele americké hitparády. V Británii je Happy jedinou skladbou s prodejem přes milion kusů. Přes tuto hranici se patrně brzy přehoupne i skladba Rather Be od klubového projektu Clean Bandit s vokálem zpěvačky Jess Glynne.

U kritiků vládnou Swans

V poločase roku 2014 rekapitulují i kritici a některé webové hudební portály přispěchaly se seznamy nejlepších desek vydaných v letošním roce. Na rozdíl od výročních žebříčků na konci roku nebývají nahrávky v pololetních výčtech seřazené, a tak těžko hledat jasné vítěze. V žádném výběru ale zatím nechybělo novinkové dvojalbum Swans nazvané To Be Kind. Svůj aktuální psychedelický monolit představí kapela v čele s Michaelem Girou 20. října v Lucerna Music Baru.

Hojně se ve výčtech objevuje i americká popová experimentátorka St. Vincent se svým eponymním albem. "Annie Clark není jen skvělá písničkářka. Umí také perfektně pitvat písničky, přeskládává rytmické, melodické i emoční komponenty a dělá z nich něco úplně nového," napsal o desce časopis Rolling Stone.

Dalšími žhavými kandidáty na desku roku jsou podle kritiků i Burn Your Fire For No Witness od písničkářky Angel Olsen či Lost in The Dream indie rockerů The War on Drugs.

Nejlepší hodnocení v recenzích podle portálu Metacritic má zatím polská black/death metalová kapela Behemoth, která s novinkou The Satanist dosáhla na průměrnou známku 9,2 z 10.

V "lidovém" hlasování na portálu RateYourMusic také vítězí americký rockový kolektiv Swans s dvojalbem To Be Kind, kterým dva a půl tisíce hlasujících fanoušků přiřklo průměrnou známku jen něco málo pod čtyři hvězdičky z pěti. Daří se i záznamu posledního koncertu LCD Soundsystem The Long Goodbye: LCD Soundsystem Live at Madison Square Garden a hiphopové dvojici Freddie Gibbs & Madlib s albem Piňata.

 

Právě se děje

Další zprávy