Nejočekávanější desky roku? Radiohead, Adele a 18 dalších

Nejočekávanější desky roku? Radiohead, Adele a 18 dalších
GIORGIO MORODER (74 IS THE NEW 24). „Nejprve jsem chtěl udělat album se zvuky padesátek, šedesátek a sedmdesátek a dále se zvuky budoucnosti. A řekl jsem si: Počkat, znám syntezátor. Proč nepoužiju syntezátor, který je zvukem budoucnosti?“ Epický melodram Giorgio by Moroder z předloňské desky Daft Punk připomněl začátky synth diska ústy samotného pionýra. A také jej zpět poslal mezi „živé“. Tato spolupráce Morodera nakopla natolik, že se rozhodl po více než šestnácti letech natočit studiové album. Jeho úspěch neponechá náhodě, již výběrem spolupracovníků odhaluje své vysoké cíle. Kylie Minogue, Britney Spears nebo Charli XCX – tento hostující vzorek usvědčuje krotitele tanečních beatů ze záměru obstát u všech posluchačských generací. Návrat jak se patří musí být.
BJÖRK. Ach, ta Björk – ani Tři krále nenechala v klidu vinšovat ušlechtilé mravy. Jakmile publikovala novinu o spolupráci s Haxanem Cloakem, sociální sítě se otřásly. Britský příznivec „nejčernějšího“ ambientu Bobby Krlic se na seznamu Islanďančiných spolupracovníků připojil k již dříve odhalenému hostu Alejandru Ghersimu, jenž se pod přezdívkou Arca zabydlel v řadě anket o nejlepší album roku 2014 s nahrávkou Xen. Deváté studiové album hudebnice naváže na počin Biophilia z roku 2011.
GRIMES. Ještě v lednu loňského roku se zdála být její nová deska na obzoru, když prostřednictvím tweetu „hodila do placu“ termín 9. září. Víceméně konkrétní vize podpořila slova pocházející již z poloviny roku 2012 potvrzující reggaetonový až industriálně taneční zvuk studiové čtyřky. Namísto nástupce futuristické synthopopové desky Visions téměř na den zveřejnila zpěvačka zprávu, že její rodící se materiál „stál za prd, tak jsem ho vyhodila a začala odznova“. Asi to byl správný krok. Neblahou pravdou totiž je, že na její popinu Go, jedinou oficiálně vydanou skladbu původně určenou Rihanně, příznivci plivali špínu.
KANYE WEST. Nedávno vypuštěná skladba Only One s Paulem McCartneym způsobila značný rozruch. I když ne takový, jaký umělci předpokládali. Internetem se jako virál začaly šířit tweety Westových followerů nemajících ponětí, „co je k čertu ten Paul McCartney zač“. Aktivní uživatelé sociálních sítí tak jistě nasytili své informační kanály, zpráva o dvaceti dokončených nových písních je ale podstatnější: „Tohle album je odlišné. Je jako pár Timerlandek – nejsou docela kožené ani úplně semišové. Není to aktuální hladký, předvídatelný chicagský zvuk, ale ani ono hrubiánské „hip-hop hip-hop hip-hop,“ fabuloval v rozhovoru pro Rolling Stone Westův dlouholetý spolupracovník Malik Yusef. Jediné, co tedy víme, že další elektronická agrese Yeezus již (bohužel) nepřijde.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
11. 1. 2015 16:31
Závěrečné desky, následovníci „blockbusterů“, velké návraty. Rok 2015 má v hudbě co nabídnout. Vybrali jsme nejočekávanějších 20 alb.

Videogalerie - LP1 zpěvačky FKA Twigs, Syro Aphexe Twina nebo Albarnův sólový debut Everyday Robots. Rok 2014 přinesl hudebnímu průmyslu velké desky. Nejinak tomu bude letos. Na scénu se navrátí pionýr elektronické taneční muziky Giorgio Moroder, Thom Yorke s legendární partou Radiohead či James Blake, na nějž se po rapidním úspěchu se studiovou dvojkou Overgrown upírá mimořádná pozornost.

V polovině druhé dekády nového tisíciletí otřese hudebními médii i řada alternativně rockových velikánů. PJ Harvey vydá svůj konzistentní počin poprvé po čtyřech letech, jenž se zrodí před zraky návštěvníků výstavy Recording in Progress v Londýně. Bob Dylan si odpočine od autorské produkce mozaikou coverů oblíbených písní. A Irové U2, kteří se po nečekaném zářijovém vypuštění alba Songs of Innoncence ještě ani nestihli stáhnout do ústraní, udeří s novým materiálnem znovu.

To v ženském popu se situace dle již předepsaného scénáře nevyvine. Příznivci Adele i Rihanny se musí uspokojit se zoufalým množstvím informací, pouze naznačujících charakter příštích alb. Jejich nelichotivým kontrapunktem je sama „popová královna“ Madonna. Namísto vzrušení, jež předchází vydání nových prací hudebních ikon, však příznivci již nyní konfrontují svá očekávání s realitou poslechem šesti oficiálně zveřejněných skladeb. Ty zpěvačka sdílela po znesvěcení desky pilnými hudebními piráty, jimž se podařilo předčasně poslat do oběhu rovnou jedenáct písní z připravované sbírky Rebel Heart.

V alternativních kruzích se stahuje smyčka pozornosti především kolem Jamese Blakea. Britský pianista předloni atakovat žebříčky nejpovedenějších alb toho roku, vyhrál Mercury Prize a sesbíral množství nominací v čele s Grammy a BRIT Awards. A nelze opomenout třeba ani miláčky The xx, kteří předloni v květnu ochromili pražskou Lucernu křehkou lyrikou svého popového minimalismu.

Projděte si celý přehled s videoklipy!

 

Právě se děje

Další zprávy