Nejlepší desky roku 2013? Vybrali jsme

Kultura Kultura
Aktualizováno 18. 12. 2013 8:42
Třikrát Top 10 nejlepších alb roku 2013 podle Aktuálně.cz.
Vampire Weekend
Vampire Weekend | Foto: Profimédia

Top 10 - Rok 2013 končí, a tak přichází vhodná chvíle na všemožné rekapitulace. Čím se zapíše do hudební historie? Těžká otázka. "Velké" desky mají jen omezený dopad, hvězdy září jen v uzavřených komunitách a žánrové trendy jsou jen vlny v rozbouřeném moři, které nikdo z nás nemůže vidět celé. Objektivní shrnutí se tak omezuje na prodejní čísla nebo počty followerů na sociálních sítích.

Byl to rok nepravděpodobných virálních hitů (Harlem Shake, What Does The Fox Say?) i velkých comebacků (Black Sabbath, David Bowie, My Bloody Valentine, Daft Punk). Vracející se hvězdy výrazně bodovaly i v prodejních žebříčcích - nejvíce desek prodali Justin Timberlake a Eminem. Muži měli největší hity (Robin Thicke - Blurred Lines, Daft Punk - Get Lucky), ale v seznamu nejlépe vydělávajících muzikantů dominují ženy (Madonna, Lady Gaga, Beyoncé).

V následujících dnech si na Aktuálně.czzrekapitulujeme nejdůležitější události v hudbě v roce 2013, posvítíme si na prodejní žebříčky i výroční seznamy nejlepších desek podle prestižních zahraničních médií. Na nejlepší koncertní zážitky roku i výhled napříští "sezonu" se zeptáme domácích odborníků. Na začátek se ale podíváme, jak viděli rok 2013 v hudbě redaktoři kulturní rubriky Aktuálně.cz.

Vampire Weekend - Diane Young
Vampire Weekend - Diane Young

Jak jsme vybírali? Nezávisle na sobě jsme sestavili podle osobních preferencí tři žebříčky Top 10 a z nich nám vyšly nejlepší desky roku 2013, na nichž jsme se nejčastěji shodli.

Výsledný TOP 5  nejlepších desek roku 2013 podle Aktuálně.cz:

1. Vampire Weekend - Modern Vampires in the City

2. Kanye West - Yeezus

3. Fuck Buttons - Slow Focus

4. Daft Punk - Random Access Memories

5. Arctic Monkeys - AM

 

Právě se děje

Další zprávy