Nejlepší britská kapela? Muse, říká ostrovní lid

hej, BBC
2. 3. 2007 11:26
Rocková skupina Muse byla čtenáři hudebního týdeníku NME vyhlášena nejlepší britskou kapelou.
Foto: Reuters

Hned dvě ceny si tak ve čtvrtek z předávání odnesli Arctic Monkeys, slavní vítězové letošních Brit Awards. Také od čtenářů magazínu New Musical Express jim debut Whatever People Say I Am, That's What I'm Not vynesl cenu za nejlepší album roku; navíc mají cenu pro nejlepší hudební DVD.

Objev letošního roku, The Klaxons
Objev letošního roku, The Klaxons | Foto: Universal Music

Americká kapela My Chemical Romance vyhrála cenu pro nejlepší světovou skupinu, Jamie T si z londýnského Hammersmith Palais odnesl trofej za nejlepší sólový výkon. Nejlepší novou skupinou byli vyhlášeni The Klaxons a Kasabian si odnesli cenu pro nejlepší živé vystoupení. The Killers vyhráli se svým videoklipem a The View s nejlepším singlem.

Nejlepšími hudebními událostmi byly vyhlášeny festivaly v Readingu a v Leedsu a titul nejlepší televizní show získala kultovní komedie BBC The Mighty Boosh.

  • Skladby skupiny Muse si poslechněte ZDE
  • Skladby Arctic Monkeys si poslechněte ZDE

Za nejlepšího rozhlasového moderátora byl označen Zane Lowe z britského Rádia 1, nejlepším filmem jsou Piráti z Karibiku 2: Truhla mrtvého muže.

Všechny trofeje NME si volí sami čtenáři, udělují i anticeny pro nejhorší počiny roku. Nejhorším albem tak jmenovali album Rudebox Robbieho Williamse, toho času na americké odvykací kůře. Lily Allen neuspěla jako nejlepší sólová zpěvačka, zato si odnesla cenu pro nejhůře oblékanou celebritu.

"Tohle jsou rozhodnutí skutečně zapálených britských hudebních fanoušků," říká editor NME Conor McNicholas. "Rozhodnutí těch, kteří drží hudební scénu při životě. Je to výpověď o tom, jak silná je britská hudební scéna a že máme co oslavovat."

Ceremoniál uzavřelo vystoupení cenou Godlike Genius ověnčených Primal Scream, kteří zahráli klasiku od Clash - White Man. V průběhu večera vystoupili i The Killers, Kasabian, Kaiser Chiefs a Jarvis Cocker.

 

Právě se děje

Další zprávy