Nejlepší britská deska? Metalová Number of the Beast

Karel Veselý
30. 5. 2012 19:22
Iron Maiden vyhráli anketu u příležitosti královnina výročí
Bruce Dickinson, zpěvák Iron Maiden
Bruce Dickinson, zpěvák Iron Maiden | Foto: Profimedi

Londýn - Metalová klasika The Number of the Beast z roku 1982 je nejlepším albem natočeným za šedesát let panování britské královny Alžběty II. Rozhodli o tom fanoušci v internetové anketě pořádané obchodním řetězcem HMV u příležitosti Diamantového jubilea, které Velká Británie oslaví tento víkend.

Iron Maiden uzmuli skoro deset procent všech hlasů a trochu překvapivě porazili The Beatles, kteří obvykle podobným anketám dominují. Jejich ikonické album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band je dokonce až třetí, porazit ho dokázal i Violator od Depeche Mode. Jako útěchu mají The Beatles v desítce další tři nahrávky - Abbey Road je čtvrtá, Revolver šestý a bílé dvojalbum desáté.

Foto: Aktuálně.cz

The Dark Side Of The Moon od Pink Floyd patří číslo pět, Queen bodují s A Night At The Opera na sedmičce a hned za nimi jsou Oasis s (What's the Story) Morning Glory. Devítka patří jedinému albu z posledních patnácti let - loňský trhák 21 od Adele, který se i po sedmdesáti týdnech od vydání drží na třetím místě britského žebříčku.

V další desítce jsou třeba The Clash s London Calling (13.), David Bowie s The Rise and Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (14.) nebo The Smiths s The Queen Is Dead (15.). Debutové album Black Sabbath je šestnácté a Radiohead bodují s OK Computer o příčku níže. Sex Pistols, Blur, The Rolling Stones ani Joy Divisinon se do elitní dvacítky nevešli.

„Jsme nadšeni, že The Number of the Beast zvítězilo. O titul se ucházela spousta vlivných a zásadních alb z posledních šedesáti let a vítězství je pro nás důkazem neuvěřitelné věrnosti a nekončící podpory našich fanoušků," okomentoval vítězství Bruce Dickinson a dodal: „Iron Maiden je hrdá britská kapela a tak vyhrát hlasováním britské veřejnosti a v roce královnina výročí je něco úžasného."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Třetí studiová deska londýnské kapely a první s novým zpěvákem Brucem Dickinsonem stvrdila panování Iron Maiden na čele tzv. nové vlny britského heavy metalu. Kapela s albem vybojovala svoje první číslo jedna v britském žebříčku a celkově se jí po celém světě prodalo čtrnáct milionu kusů.

Nejlepším britským filmem posledních šesti dekád se v paralelní anketě stal Trainspotting Dannyho Boyla, na druhém místě skončil Monty Python a Svatý Grál a třetí poslední díl filmové ságy s Harry Potterem.

Bůh (znovu) ochraňuj královnu

Hudbymilovní Britové si královnino výročí připomenou 4. června koncertem před Buckingham Palace, na němž se se představí legendy typu Paula McCartneyho, Stevie Wondera, Cliffa Richardse či Eltona Johna, ale i současné popové hvězdy jako Jessie J nebo JLS. Celý večer přenášený britskou televizí odstartuje Gary Barlow z Take That, který pro královnu napsal společně s Andrew Lloyd Webberem píseň Sing.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Barlow prý skladbu konzultoval i s princem Charlesem a v klipu k písni hraje na tamburínu princ Harry. Singl, na němž zpívají manželky britských vojáků ze sboru Military Wives a hrají muzikanti z celého britského impéria, by měl příští týden atakovat číslo jedna oficiální žebříčku a symbolicky tak podtrhnout celé oslavy. Čáru přes rozpočet královské poctě ale může udělat čerstvá vítězka Eurovize - švédská zpěvačka Loreen, která už s písní Euphoria stihla dobýt britský žebříček iTunes, což se zatím žádné písni z této soutěže nepovedlo. V hlavním žebříčku prodeje za necelý den stačily jen na číslo 85, příští týden by ale už měl skandinávský hit zasáhnout hlavní žebříček.

Foto: Aktuálně.cz

V klání o číslo jedna nebude chybět ani reedice slavného singlu God Save The Queen, kterým v roce 1977 Sex Pistols „narušili" už královnino stříbrné jubileum. Ačkoliv píseň tehdy prodala dostatečný počet kusů na to, aby ovládla žebříček, britská média se zalekla jeho podvratného potenciálu a punkový hit z oficiálního pořadí vyřadili.

Píseň, v níž se slovo queen (královna) rýmuje s fascist regime (fašistický režim), podporují i aktivité na Facebooku, z jejího nového vydání ale vůbec nejsou nadšení její tvůrci. John Lydon alias Johnny Rotten dokonce na svém webu prohlásil: „Chtěl bych se distancovat, od kampaně, která chce dostat God Save The Queen na číslo jedna. Celá tahle akce podrývá všechno, za čím kdy Sex Pistols stáli." Trnem v oku mu je hlavně to, že za novým vydáním skladby stojí velké vydavatelství Universal Music, které na píseň získalo práva při koupi archívu EMI.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Žebříčky neslaví. Smutní

Aktuální statistiky prodejů, ale ke slavení zrovna nevybízejí. Právě pořadatel ankety - jeden z největších řetězců kamenných obchodů HMV nedávno oznámil, že v loňském roce zaznamenal ztrátu 16 milionů liber a musel zavřít třicet svých poboček. Kromě stavu hudebního průmyslu za to může i sílící konkurence online obchodů. Špatné zprávy přichází i z albového žebříčků.

Na jeho vrcholu se v neděli večer usadila skotská soulová zpěvačka Emeli Sande se svojí debutovou deskou Our Version Of Events. Minulý týden se jí prodalo 13 430 kusů, což je nejmenší číslo, které stačilo k vítězství od června 1994, kdy na jedničce bodovali Ace of Base s Happy Nation. Celkově se desek za jeden týden prodalo 1,3 milionu a to je nejméně od roku 1996.

Foto: Aktuálně.cz

Druhé místo v aktuálním žebříčku obsadil americký bluesový kytarista a nedávný návštěvník Prahy Joe Bonamassa, který své desky Driving Towards The Daylight prodal jen asi o sto kusů méně než vítězná Sande. Třetí je Adele s 21, jejíž britské prodeje už překročily čtyři a půl milionu kusů a nedávno se stala pátou nejprodávanější deskou v historii britského žebříčku. Nebýt Adele byly by statistiky britského, ale i amerického hudebního průmyslu ještě mnohem tragičtější. Bez její desky by americký hudební průmysl poklesl v prvním čtvrtlení o tři procenta.

Emeli Sande sesadila z vrcholu pop-rockovou kapelu Keane, jejichž Strangeland strávil na čísle jedna čtrnáct dní a v třetím týdnu spadl na šestku. Keane vybojovali už svoje páté číslo jedna v řadě a v historické tabulce nepřerušených vítězných sérií už jsou před nimi jen Eminem (6), The Beatles (7), Led Zeppelin a ABBA, kteří dostali na vrchol osm svých desek v řadě. Prodeje Strangeland jsou ale zatím spíše zklámáním - v prvním týdnu si desku pořídilo 48 tisíc Britů, což je sotva polovina toho, co prodala za sedm dní minulá nahrávka Perfect Symmetry.

V britském žebříčku se pochopitelně odrazila i smrt Robina Gibba - kolekce hitů Bee Gees nazvaná Number Ones poskočila na páté místo. O jednu příčku výše startuje americký písničkář John Mayer s Born and Raised, američtí fun. debutují se Some Night na sedmičce a velšský veterán Tom Jones kontruje se Spirit in The Room na osmičce. Novinka rockové kapely The Enemy Streets In The Sky je devátá.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Do čela singlové hitparády po bezmála dvou měsících doputovala píseň We Are Young skupiny fun. s hostující Janelle Monae, která v létě dorazí na ostravské Colours. Těsně před vrcholem se zastavil britsko-irský boyband The Wanted s novinkou Chasing The Sun, kterou pro ně napsal britský rapper Example mířící na letošní Rock For People. Třetí je s Call Me Maybe kanadská zpěvačka Carly Rae Jepsen, kterou objevila televizní soutěž Canadian Idol.

 

Právě se děje

Další zprávy