Neil Young vyvíjí alternativu k MP3. Nabídne lepší zvuk

Kultura Kultura
6. 4. 2012 6:53
Písničkář si na mizerný digitální zvuk stěžuje už déle
Foto: Aktuálně.cz

Praha - MP3 formát degraduje zvuk nahrávek, tvrdí legendární písničkář Neil Young a připravuje k němu alternativu, která dokáže přenést studiový zvuk až k posluchači. Společně s ní chystá i vlastní portál s digitální hudbou, zjistil hudební časopis Rolling Stone na základě šesti patentových návrhů hudebníka.

Ivanhoe, 21st Century Record Player (Přehrávač pro 21. století), Earth Storage (Úložiště Země), Thanks for Listening (Děkujeme, že posloucháte), Storage Shed (Skladovací bouda) a SQS, tak se jmenují ochranné známky, které si Young nechal patentovat loni v červnu. Nyní se nachází v procesu schvalování, a pokud do třiceti dnů nikdo nepřijde s připomínkami, přejde se ke kroku, kdy muzikant oznámí, jak s nimi hodlá naložit.

Současné MP3 přehrávače prý nenabízejí kvalitní zvuk
Současné MP3 přehrávače prý nenabízejí kvalitní zvuk | Foto: Aktuálně.cz

Balík služeb pro šíření kvalitního zvuku

Dle tiskové zprávy vydavatelství Blue Rider Press, jež připravuje vydání Youngových memoárů, má ikona zámořského folku v plánu vcelku rozsáhlý projekt. Údajně revoluční zvukový systém nazvaný Pono by totiž mohl fungovat jako online cloud pro nahrávky v novém zvukově kvalitním formátu, v němž by také uživatelům prodával hudbu ze svých archivů.

Nový hudební formát Young už dříve diskutoval s šéfem Appleu Stevem Jobsem a společně přemýšleli i nad vytvořením hudebního přehrávače, který by pojmul alespoň třicet alb v plné zvukové kvalitě.

Vzhledem k existenci bezztrátového formátu FLAC a dalších a přehrávačů schopných jej reprodukovat se však tato snaha může jevit jako zbytečná. Apple už nyní disponuje vlastní technologií ALAC pro bezztrátovou kompresi hudebních dat a není jasné, kde bude přidaná hodnota Youngova formátu.

Zhoršená kvalita zvuku vycházejícího ze současných přehrávačů obvykle bývá problémem čipu, který s nahrávkami pracuje, případně i nekvalitních sluchátek u většiny běžných posluchačů.

Steve Jobs údajně poslouchal hudbu z vinylu
Steve Jobs údajně poslouchal hudbu z vinylu | Foto: Karel Toman

Steve Jobs poslouchal z vinylu

Neil Young si na mizerný zvuk nahrávek stěžuje už delší dobu. Na mediální konferenci v Kalifornii mimo jiné vzpomínal na staré dobré časy, kdy desky disponovali plnou zvukovou kvalitou. „Ne, že by digitální soubory byly horší nebo špatné. Jenom nejsou schopny přenést opravdovou hloubku umění," komentoval situaci.

Průměrný MP3 soubor podle něj obsahuje pouze pět procent původních zvukových dat, nad čímž údajně lamentoval právě se Stevem Jobsem před jeho smrtí loni v říjnu. „Steve byl průkopníkem digitální hudby, ale když přišel domů, poslouchal hudbu z vinylů," tvrdí Young. Ovšem iTunes prodává MP3 formát a navíc v horší kvalitě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy