Neil Young vysílá do boje s mizerným zvukem z iPodů své Pono

Kultura Kultura
12. 3. 2014 14:44
Legendární písničkář se už několik let snaží vytvořit alternativu k mizernému zvuku nahrávek v nejrozšířenějších přehrávačích. Přes Kickstarter získala podporu jeho platforma PonoMusic.
Neil Young: Poslouchejte emoce!
Neil Young: Poslouchejte emoce! | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Legendární písničkář Neil Young už delší dobu bojuje proti mizernému zvuku nahrávek z portálů s digitální hudbou. Po několika letech příprav se tento týden objevil první výsledek. Youngova firma PonoMusic představila první verzi přehrávače, na nějž shromáždila neuvěřitelně rychle finance před crowfundingový portál Kickstarter.

Není divu, že příznivci Youngových snah o alternativu k iPodům a iTunes, zareagovali tak masivně a poslali Youngovi a spol. milion dolarů za 34 dnů. V promovideu PonoMusic podpořily takové hvězdy jako je Jack White, Elton John, Bruce Springsteen, Mumford & Sons a Arcade Fire. Přehrávač operuje s heslem, že dokáže zprostředkovat "pocity, ducha i emoce, které umělci dávají do svých studiových nahrávek".

PonoPlayer.
PonoPlayer. | Foto: Aktuálně.cz

Hned během prvních několika hodin Young obdržel více než půl milionu dolarů většinou určených na podporu první verze PonoPlayeru, zařízení, které se specializuje na přehrávání souborů v bezztrátovém formátu FLAC. Standardní přehrávač s pamětí 128 GB má stát 300 dolarů, když se objedná přes Kickstarter, k mání je také speciální edice za 400 dolarů s laserem vyryty podpisy umělců jako jsou Beck, Patti Smith či Foo Fighters.

"Pono je o hudbě, o lidech, kteří dělají hudbu, a možnosti, jak k lidem přenést co nejlepší kvalitu nahrávky, o kterou usilujeme ve studiu," vysvětluje Neil Young.

Kromě přehrávače Pono plánují Young a jeho partneři prodej digitální hudeby přes stránky PonoMusic.com. Nejlepší z těchto souborů bude obsahovat "asi třicetkrát více dat" než průměrná MP3. Veškerá nabízená hudba bude minimálně v kvalitě běžných CD, k dipozici bude ale i "ultravysoké rozlišení" 9216 kbps.

Pono hlásí spolupráci se všemi velkými vydavatelstvími a širokým spektrem nezávislých labelů napříč žánrovým spektrem. Pono Player by měl být k dispozici ještě letos - koncem léta.

Vzhledem k delší existenci bezztrátového formátu FLAC a dalších a přehrávačů schopných jej reprodukovat se ovšem Youngova obchodnická snaha může jevit jako zbytečná. Například Apple disponuje vlastní technologií ALAC pro bezztrátovou kompresi hudebních dat, ovšem nevyužívá ji v iTunes.

Zhoršená kvalita zvuku vycházejícího ze současných přehrávačů obvykle bývá problémem čipu, který s nahrávkami pracuje, případně i nekvalitních sluchátek u většiny běžných posluchačů.

 

Právě se děje

Další zprávy