Nedělní Londýn se bál a vzpomínal na Dianu

Jan Pomuk Štěpánek
2. 7. 2007 10:55
Koncert za mámu byl perfektní, prohlásili princové
Foto: Reuters

Londýn -  Zvýšená hladina patosu se předpokládala, zvýšená bezpečnostní opatření nikoli. Ve znamení dávných emocí a nových hrozeb se nakonec odehrála nedělní koncertní vzpomínka za tragicky zemřelou princeznu. Do Wembley dorazilo 63 tisíc diváků a spolu s vystupujícími vzdali hold Dianě, která by ten den oslavila šestačtyřicáté narozeniny. Zároveň si připomněli deset let od její smrti při automobilové nehodě v Paříži v srpnu 1997.

V rámci šestihodinové koncertní show, která byla vysílána do 140 zemí celého světa, se na pódiu vystřídala řada interpretů. Nejmladším účastnicím - soulové zpěvačce Joss Stone a rapperce Lilly Allen - bylo v roce Dianina úmrtí deset a dvanáct. 

Některým z pozvaných povinnosti nedovolily být v Londýně, proto se objevili "jen" na rozměrných obrazovkách. Takto diváky pozdravil Nelson Mandela, který ve svém vstupu vyzdvihl princezninu "energii, odvahu a nesobeckost" a vyzval lidstvo, aby pokračovalo jejím jménem v práci, kterou započala.

Skrze obrazovku se přidali i bývalý americký president Bill Clinton a také premiér Tony Blair, který vyzdvihl synovskou oddanost Harryho a Williama. "V nich přežívají hodnoty, které Dianu symbolizují," prohlásil.

Telemostu využil i princ Harry, který měl sloužit se svou jednotkou v Basře. K vůli příliš vysokému riziku si nakonec službu nevybere v Iráku, a tak  pozdravil kolegy alespoň na dálku. "Kéž bych tam mohl být s vámi, je mi to moc líto, ale nemohu. Ale všem, kdo se právě účastníte některé z operací, já i můj bratr vám chceme vzkázat opatrujte se," prohlásil Harry.

Svůj hold Dianě během nedělního večera na popud obou princů složili Duran Duran, Status Quo, Orson, The Feeling, Bryan Ferry, Rod Stewart nebo Kanye West.

Nemohl chybět ani Elton John, jehož byla velkou obdivovatelkou. Protentokrát vzdal výstředních kostýmů, nepočítáme-li za výstřední kombinaci černého obleku a bílých kecek.

Celou show začal skladbou Your Song před obří černobílou fotografií Diany a večer tak zakončil. Samozřejmě upravenou verzi písně Candle in the Wind, kterou přednesel na princeznině monumentálním pohřbu před deseti lety.

Hudební program ve Wembley zpestřilo vystoupení baletního souboru English National Ballet, jehož byla Diana patronkou. V muzikálovém duchu se pokračovalo i dále, když zazněla průřez hitů od Dianina milovaného skladatele Andrew Lloyd Webbera.

Zatímco princové akci organizovali zaštítili, Dianin někdejší manžel, následník trůnu princ Charles, a jeho druhá choť Camilla už dřív oznámili, že nepřijdou.

Výtěžek míří k charitativním organizacím, které Diana podporovala; nejvíce se zajímala o výzkum HIV a o boj proti nášlapným minám. práva ke koncertu pro Dianu si zajistily televize ve 140 zemích; ČT ho nabídne ze záznamu koncem srpna.

Tehdy "princezna lidských srdcí" zahynula v autě a monarchie se otřásla v základech. Populární dobrodějka si veřejnost získala mnohem otevřenější chováním a stala se novým symbolem království, byť sama se s touto rolí nikdy neztotožnila. Na ulicích ji pak oplakávaly miliony lidí a pohřeb opanoval světová média.

Ani dnes se nezpochybňují její charitativní zásluhy, ale s odstupem se mluví o tom, že její život i reakce na její smrt byly také dalším a definitivním potvrzením kultu celebrit. A že média, která ji vynesla na vrchol, se na té davové hysterii podílela nemalým způsobem.

Tou milovanou celebritou zůstala dodnes; přesto prý nebylo lehké přesvědčit ostrovní interprety k vystoupení. A tak princové William a Harry argumentovali tím, že "princezna by jejich účast velmi ocenila". Nakonec si pochvalovali, že to byla nejlepší cesta, jak si ji připomenout.

 

Právě se děje

Další zprávy