Koncerty Neckáře či Uhlíře v Lucerně nebudou, Arenberger je nepovolil

Kultura ČTK Kultura, ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2021 13:46
Iniciativa Cesta ze tmy, jejímž cílem je obnovení kulturních představení, chtěla v pražské Lucerně uspořádat sérii koncertů s diváky, kteří všichni absolvují PCR test. První se měl konat příští pátek 23. dubna. Tento pátek ale nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger z hnutí ANO oznámil, že koncerty nepovolí.
Na jednom z koncertů vystoupí Václav Neckář se skupinou Bacily (na snímku z roku 2012).
Na jednom z koncertů vystoupí Václav Neckář se skupinou Bacily (na snímku z roku 2012). | Foto: ČTK

"Je to největší podraz, jaký jsem kdy zažil. Včera jsem byl za panem ministrem na ministerstvu na jednání a o zrušení mi nic neříkal. Doteď se mi nikdo oficiálně neozval a zrušení akce mi neoznámil. Je neskutečné, že se o tom musím dočíst v médiích a nikdo není schopen mne o tom dopředu informovat," reaguje pořadatel koncertů Karel Luxík z iniciativy Cesta ze tmy.

Ten přitom tvrdí, že od ministerstva měl výjimku přislíbenou. "Koncerty jsem začal připravovat až v momentě, kdy jsem měl všechna povolení a přísliby s konkrétními daty a do přípravy investoval stovky tisíc korun. To všechno jsem teď kvůli panu ministrovi vyhodil z okna," dodává Luxík.

Arenberger zrušení koncertů oznámil deníku MF Dnes. "To, že prodávají vstupenky, neznamená, že se bude akce konat. Neschválil jsem to. Jednáme o tom, je to zajímavý inovativní projekt, který využívá mezinárodní prvky, zkušenosti. Ale ty mezinárodní zkušenosti nebyly jednoznačné. Ale je jasné, že příští týden se v Lucerně koncert konat nebude. Žádost, která byla podána na ministerstvo, schválena nebyla," uvedl ministr.

V reakci na jeho slova pořadatel Luxík oznámil, že svůj projekt po tříměsíční přípravě ukončí. "Nemám chuť už nic dělat. Cesta ze tmy končí pro ztrátu důvěry v ministerstvo. Je to podraz, vrcholné papalášství a politikaření," doplnil pro server Idnes.cz organizátor, který se dle svých slov pravidelně účastnil vyjednávání nejen s ministerstvem zdravotnictví, ale také s hygieničkami Jarmilou Rážovou i Pavlou Svrčinovou nebo Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger chce parametry pro postupné uvolňování kultury projednávat s epidemiology a ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem z ČSSD. Ten už dříve řekl, že jako pilotní projekt by mohly posloužit koncerty festivalu Pražské jaro, kam by též měli přístup jen lidé s negativními testy. Pražské jaro začíná 12. května.

Zástupci iniciativy Cesta ze tmy chtěli nedaleko pražské Lucerny umístit mobilní laboratoř, která by otestovala všech 1000 účastníků koncertu. Cílem bylo ukázat, že také v Česku existuje možnost, jak konání kulturních a společenských akcí pomalu začít vracet do normálu.

Vstupenka měla stát 990 korun, do čehož by byla zahrnuta platba 450 korun za PCR test. Ten by byl proveden stěrem z ústní dutiny.

"Podle statistik se nám testováním všech účastníků koncertů podaří odhalit desítky pozitivních případů. Tím, že je identifikujeme, pak zabráníme vzniku desítek těžkých hospitalizací a zachráníme i nějaké životy. A to je na téhle akci to úplně nejdůležitější," avizoval Luxík, který už stejný systém vyzkoušel na pražské Slavii, kde testuje návštěvníky fotbalových zápasů.

V Lucerně měla jako první příští pátek 23. dubna vystoupit zpěvačka Olga Lounová a den nato Janek Ledecký, dále měli následovat Jaroslav Uhlíř, Václav Neckář s kapelou Bacily, zástupci RockOpery a skupina Jelen. Výtěžek ze vstupného měl jít na závěrečný ples pro zdravotníky 20. května.

Systém měl fungovat tak, že si účastník koupí vstupenku a s ní obdrží unikátní kód pro objednání testu. Kód by vložil na web, vygeneroval si žádost o test a vybral z nabídnutých termínů. Žádost ve formátu PDF by následně vytiskl a vzal s sebou.

Na provedení testu na covid-19 by bývalo bylo třeba se dostavit s vytištěnou žádostí minimálně pět minut před objednaným termínem. Test by mobilní laboratoř vyhodnotila nejpozději hodinu před zahájením akce. Výsledek by pak účastníkovi telefonicky sdělilo testovací centrum.

V případě, že by býval byl pozitivní, by organizátor vrátil peníze za vstupenku a upozornil na nutnost kontaktovat lékaře a hygienu.

Chceme hrát tradiční české písničky jako Michal Tučný, na koncerty chodí děti i babičky, cílová skupina jsou všichni. Živé publikum nám chybí. | Video: DVTV, Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy