Nechte zpívat Mišíka. Vsedě, v Arše

kul
5. 6. 2007 14:00
Zpěvák ve středu znovu bude slavit a natočí první DVD
Vladimír Mišík
Vladimír Mišík | Foto: Aktuálně.cz

Praha Hudební matador Vladimír Mišík se po zdravotních problémech vrací na pódium. V pražském Divadle Archa si ve velkém stylu zopakuje jarní oslavu narozenin.  Pozval hosty a všechno si natočí.

Záznam koncertu, který bude základem Mišíkova prvního DVD, doplní archivní nahrávky a dokumenty o výjimečné osobnosti české hudební scény. 

Jeho tvorba představuje jednu z nejšťastnějších českých variant kytarové hudby. Žádné upocené chlapáctví, ale rock spojený s blues i folkem, se kterými se snoubí texty Josefa Kainara a Václava Hraběte, později třeba Jiřího Dědečka Ivana Wernische nebo Vladiméra Holana.

Mnohé z jeho nejlepších songů zazní i ve středu. Každý host si na vybral písničku z Mišíkova repertoáru a zahraje ji buď sám nebo se svou kapelou; některé podpoří Mišíkovi Etc...

Chybět samozřejmě nebudou ti nejbližší, kteří Mišíka doprovázejí téměř na celém turné: kytarista Radim Hladík s Blue Effectem, písničkáři Vladimír Merta a Vlasta Třešňák nebo bývalý Mišíkův spoluhráč Jaroslav Olin Nejezchleba.

Přijde i Dan Bárta, Miro Žbirka, Marek Eben, Vlasta Redl, Radek Pastrňák, Petr Skoumal, Michal Prokop, Roman Dragoun nebo skupina November 2nd.

Mišík oslavil narozeniny 8. března na zahajovacím koncertě velkého turné, které připomíná právě jeho šedesátiny. Ale už 3. dubna byl hospitalizován v Motole kvůli problémům s dolními končetinami. Diagnóza: zánět kotníku a odvápnění, způsobené léky na astma.

"Teď mě chapci z kapely nosí na rukou, strkají na vozíčku, potácím se po jevišti na berlích a zpívám v sedě," popsal zpěvák svůj současný stav rozhovoru pro LN.

"Je to vlastně stejné jako třeba B. B. King, ten akorát začal hrát vsedě v osmdesáti, Vláďa o vacet let dřív," dodává jeho manažer Šimon Kotek. Reportopár se ale podle něj nemění; Mišík se na dobu rekonvalescence nevrací k folk-bluesovějšímu pojetí, který hrává v akustických sestavách.

Koncertní DVD chtěl Mišík natočit v Arše původně už v červnu loňského roku, nahrávání stejně jako řadu dalších koncertů však tehdy zrušil rovněž ze zdravotních důvodů.

Vladimír s hudbou začínal již v 60. letech, kdy zpíval například s Kometami, Matadors a Blue Effectem; se skupinou Flamengo natočil jedno z nejoceňovanějších českých alb, Kuře v hodinkách.  Od 70. let ho doprovází jeho vlastní kapela Etc..., s níž nahrál deset řadových alb, nejnovější Umlkly stroje před třemi lety.

V 80. letech Mišík přes dva roky nesměl vystupovat; z té doby pochází nápis na zdích Nechte zpívat Mišíka. Po roce 1989 působil dva roky jako poslanec České národní rady.

K Mišíkově jubileu vyšla nedávno reedice knihy Vladimír Mišík - Letní rozhovor s Ondřejem Bezrem s podtitulem Sklízím, co jsem zasel.

 

Právě se děje

Další zprávy