Nechte se očkovat, i když jste mladí. Bílému domu s kampaní pomáhá popová hvězda

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
17. 7. 2021 8:00
Americká zpěvačka a herečka Olivia Rodrigo navštívila Bílý dům, aby spojila síly s vládou prezidenta Joea Bidena a povzbudila mladé lidi k očkování proti nemoci covid-19.
Olivia Rodrigo v Bílém domě.
Olivia Rodrigo v Bílém domě. | Foto: ČTK/AP

Olivia Rodrigo se kromě prezidenta Bidena setkala také s epidemiologem Anthonym Faucim, píše agentura Reuters. Bílý dům zveřejnil video, ve kterém popová hvězda s prezidentovým odborným poradcem vtipkuje o jeho popularitě a probírá význam vakcinace pro mladé.

"Nezáleží na tom, zda jste mladí a zdraví. Očkování poskytuje ochranu vám, vašim přátelům i vaší rodině," uvedla osmnáctiletá pěvkyně v prvním videu na twitterovém účtu Bílého domu.

Ve druhém videu popová zpěvačka čte tweety o proticovidových vakcínách s vládním epidemiologem Faucim. "Nechte se naočkovat. Já se těším, až budu moci vyrazit na turné," říká Olivia Rodrigo.

Fauci ve videu připomíná, že pokud se lidé nechají naočkovat dvoudávkovou vakcínou, po druhé dávce mohou cítit únavu nebo lehkou teplotu. Podle epidemiologa je to dobré znamení, protože podobná tělesná reakce značí vytváření imunitní reakce proti viru.

Podobnou zkušenost popsala sama zpěvačka. Ta se po středečním setkání představila také na tiskové konferenci Bílého domu. "Jsem ohromena prací, kterou odvedl tým prezidenta Bidena a epidemiologa Fauciho, a jsem ráda, že této důležité iniciativě mohu pomoct," uvedla.

Donedávna byla Olivia Rodrigo známá širší veřejnosti jen díky účinkování v disneyovském seriálu pro teenagery. Zkraje roku ale debutovala singlem Drivers License, ze kterého se stala jedna z nejhranějších písní roku. Na úspěch zpěvačka nedávno navázala debutovým albem Sour, které se doteď drží na první příčce americké hitparády.

Pěvkyni, která má na sociálních sítích miliony příznivců, Bílý dům zapojil do kampaně, aby pomohla zvýšit počty naočkovaných mladých Američanů.

Na Instagramu sleduje Olivii Rodrigo více než 14 milionů lidí, na TikToku přes devět milionů.

"Je důležité debatovat s přáteli a rodinou a povzbuzovat lidi ze všech částí společnosti, aby se nechali naočkovat," míní Olivia Rodrigo.

Mluvčí Bílého domu Jen Psaki chválí, že popová hvězda využívá sociální sítě k propagaci vakcín.

"Její ochota využít svůj hlas a popularitu, aby napřímo promluvila k mladým lidem, je významná a my jí děkujeme za její čas a snahu," uvedla mluvčí.

Očkovací kampaň v USA minulý týden opět zpomalila, v posledních dnech jsou průměrné počty nově vykázaných dávek těsně nad hranicí 500 tisíc denně.

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí, známého pod zkratkou CDC, mělo ke čtvrtečnímu ránu ukončené očkování proti covidu-19 přibližně 48,3 procenta z více než 330 milionů obyvatel USA. Alespoň jednu dávku obdrželo 55,8 procenta obyvatel.

Singl Olivie Rodrigo nazvaný Good 4 U má na YouTube přes 332 milionů zhlédnutí. | Video: Universal Music
 

Právě se děje

Další zprávy