Navštívil Buty ve vesmíru Jan Pavel II?

mor
26. 1. 2007 12:00
Exkluzivně - Buty se vydali na mezinárodní kosmickou stanici, popíjejí vodku a mastí karty. A netuší, jak vzácná návštěva je na cestě. UVNITŘ: VIDEOKLIP

Nejnovější přírůstek do série "buťáckých" videoklipů vznikl ke skladbě Karel spí z jejich poslední desky Votom.

Klip diváky zavede do vesmíru na mezinárodní kosmickou stanici, kde parta svérázných kosmounautů zapíjí čas a čeká uvnitř stanice na Karla a Pavla. Jenže Karel se někde zapomene...

Námět videa, které s gustem cituje například 2001: Vesmírnou odysseu, vzešel přímo od kapely. Scénáře a režie se pak ujal student 4. ročníku Fakulty multimediálních komunikací Univerizy Tomáše Bati ve Zlíně Jan Bártek, za kameru se postavil Tomáš Zeno Václavík.

V klipu si zahráli nejen Buty ve složení Richard Kroczek, Radek Pastrňák, Milan Nytra a Milan Straka, ale také například "americký astronaut z Angoly a jeden japonský astronaut z Mongolska", jak další postavy popisuje sama kapela.

Foto: SONY BMG

Projekt se připravoval čtvrt roku v dílně studentů Ústavu animace a audiovize zlínské univerzity. V jejich ateliéru vyrostla scéna kosmické stanice, studentky oděvního designu vyrobily skafandry a kostýmy. Vesmír vyrobili rovněž studující animátoři.

Buty letos oslaví 21. let existence a k této příležitosti připravili nejen klip, ale v plánu mají i turné. Už loni proběhl koncert, během něhož se kapela proměnila v hrací automat. A právě v jukeboxu chtějí Buty pokračovat.

Každý koncert z Buty Jukebox Turné potrvá tři hodiny. Na pódiu bude tabule se stovkou písní, které dosud nahráli a sami fanoušci si z nich budou jako z automatu vybírat. Hrát se bude vždy ta skladba, na kterou přiklepne jako při dražbě licitátor podle ohlasu publika.

 

Právě se děje

Další zprávy