Návrat do teenagerských let. Videoklip se Sandevou představuje nové album Lenny

ČTK ČTK
5. 6. 2022 18:53
Do teenagerského období, kdy poslouchala kapelu Linkin Park nebo hvězdy Avril Lavigne a Pink, se chce vrátit česká zpěvačka a klavíristka Lenny. Její nové album bude rockovější než předchozí dvě desky. V neděli večer z něj vydala videoklip k singlu Live, Laugh, Cry, ve kterém hlavní role ztvárnily herečky Sára Sandeva a Michaela Randlová.
Videoklip ke skladbě Live, Laugh, Cry vydala Lenny v neděli večer. Účinkují v něm Sára Sandeva a Michaela Randlová. | Video: Universal Music

"Album vyjde po létě, už je skoro pohromadě, strašně se na něj těším. Užívám si teď, že nic moc neprozrazuji, protože k němu mám postupně naplánované nějaké aktivity," říká osmadvacetiletá dcera zpěvačky Lenky Filipové.

Lenny, jež studovala konzervatoř v Londýně zaměřenou na moderní muziku, není pouze zpěvačkou. Na albech se podílí i autorsky. "Deska je samozřejmě moje dítě, autorsky jsem všude. Ale na druhou stranu jsem se nezdráhala zapojit do své tvorby i jiné lidi. Řekla jsem si, že se nebudu bát zkoušet a budu psát bez jakýchkoliv omezení a předsudků. Snažila jsem se maximálně otevřít hlavu novým vlivům," popisuje.

"V podstatě každý víkend někde vystoupíme," říká Lenny před letním turné.
"V podstatě každý víkend někde vystoupíme," říká Lenny před letním turné. | Foto: ČTK

Chystané album bude opět v angličtině. Kromě nového singlu se na něm objeví skladba Lithium, kterou vytvořila za pomoci amerického producenta a rapera Mika Shinody známého z kapely Linkin Park, či píseň Overdosed, na níž spolupracovala s britským producentem Danem Lancasterem.

Vedle zahraničních kolegů se Lenny na novince vrací k domácím producentům Marcelovi Procházkovi a Ondřeji Fiedlerovi. "Oproti debutovému albu Hearts je rozdíl v tom, že se můj tým rozšířil o dost lidí. Nové album jsem natočila v Berlíně s nizozemským týmem a byla jsem velmi spokojená s tím, že mě respektovali takovou, jaká jsem, a do ničeho mě netlačili," kvituje.

Některé nové písně již mohou slyšet návštěvníci jejích letních koncertů. Po vystoupeních na studentských majálesech se Lenny představí 25. června na pražském festivalu Metronome nebo 12. srpna na jedné z největších evropských hudebních akcí, Sziget festivalu v Budapešti. "V podstatě každý víkend někde vystoupíme," podotýká zpěvačka, která má momentálně v kalendáři 15 koncertů včetně toho plánovaného na 24. listopadu v pražském sále O2 universum.

Předchozí album nazvané Weird & Wonderful vydala před dvěma roky. Stál za ním produkční tým v čele s Ondřejem Fiedlerem.

Lenny na desce pracovala čtyři roky, první demosnímek měla připravený v říjnu 2016, poslední píseň vznikla necelý týden před odevzdáním nahrávky.

"Posluchačům se nepodbízí češtinou ani osvědčenými postupy jednookých šamanů hitparád. Dokáže zaujmout hlasem i výrazem, stejně jako řemeslně dotaženou, domyšlenou a chytře vystavěnou písničkou," napsal o desce kritik Honza Vedral.

Lenny, jež před pěti lety podepsala globální smlouvu s německým Universal Music, v minulosti uspěla také v zahraničí. Prorazila zejména v Itálii, kde se její skladba Hell.o několik týdnů držela na předních příčkách v nejposlouchanějších rádiích a dostala se do hitparád. V Itálii se dobře prodávalo i její debutové album Hearts.

 

Právě se děje

Další zprávy