Nastal čas hudebních cen. Na Vinyle zahrají Midi Lidi nebo Kalle, večerem provede polovina Čokovoka

Kultura Kultura
19. 2. 2018 9:58
Kdo loni nahrál nejlepší album? Pětadvacetičlenná porota, složená z aktivních hudebních publicistů, vybere vítěze první letošní hudební ceny. Ta se jmenuje Vinyla, letos se bude předávat posedmé a ve finále má čtyři kapely: introvertní Kalle, hlučné Pacino, rockery Wild Tides a elektronický projekt Enchanted Lands. Vyhlašovat se bude i objev roku a počin roku.
Video: YouTube / Midi Lidi

Vyhlášení hudebních cen Vinyla organizátoři opět pojali jako koncertní večer. Na pódiu pražského Lucerna Music Baru se představí českobudějovická skupina Sýček, pro kterou je typický hutný zvuk připomínající jakousi zvukovou clonu, táborské duo Kalle, které kombinuje introvertní atmosféru s naléhavým výrazem zpěvačky Veroniky Buriánkové, a brněnsko-pražští popoví Midi Lidi

I letos vychází limitovaná stokusová série LP desky, která obsahuje po jedné skladbě od všech nominovaných. Album tak shrnuje podstatné počiny tuzemské scény a zároveň slouží jako ocenění pro vítěze ve všech třech kategoriích.

Obal vinylu v podobě vesmírné koláže vytvořil Matyáš Chochola, loňský laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého. Večerem bude provázet Adéla Elbel, stand-up komička a polovina dua Čokovoko.

Program večera Vinyla 2017:

  • 19:45 - 20:45 Sýček (nominace Objev 2017)
  • 20:45 - 21:45 Kalle (nominace Deska 2017)
  • 21:45 - 22:15 Vyhlášení Vinyla 2017
  • 22:30 - 23:30 Midi Lidi (nominace Deska 2016)

Vinyla zahájí období, kdy se v České republice předávají hudební ceny za  uplynulý rok. 8. března svou sošku autorovi nejlepší loňské desky věnují porotci popověji zaměřené ankety Apollo.

Mainstream pak reflektují Ceny Anděl, které se v "restartované" podobě budou vyhlašovat 20. března v pražském Foru Karlín. Nejvíc nominací mají matadoři J.A.R. a mladíci Mirai

Novinkou Andělů je pódium před karlínským sálem. Naživo a pro příchozí zdarma na něm zahraje skupina Mydy Rabycad, která má šanci stát se objevem či kapelou roku, a raper Kapitán Demo, jenž může uspět v kategoriích sólový interpret a videoklip roku. Představí se i za desku Vlasy na objev nominovaný písničkář Pokáč či rocková skupina Wild Tides. Ta nahrávkou Sbohem & Šáteček zaujala žánrovou porotu v sekci alternativa. 

 

Právě se děje

Další zprávy