Narozeniny Karla Kryla připomene album Solidarita i koncert

ČTK ČTK
26. 2. 2014 14:58
Album Solidarita je raritní záznam koncertu Karla Kryla z roku 1982. Nedožité sedmdesátiny folkového zpěváka připomene i koncert v Lucerně.
Karel Kryl.
Karel Kryl. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dvoudílné CD s nikdy nezveřejněnou nahrávkou koncertu z Mnichova z roku 1982, kterým folkový zpěvák Karel Kryl podpořil polské hnutí Solidarita, vydá v březnu Supraphon. Pod prostým názvem Solidarita nabídne tento archivní objev celkem dvaadvacet písní s vůbec poprvé vydanými Krylovými českými, polskými i německými verzemi jeho písní. 

Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži a zemřel 3. března 1994 v Mnichově. Letos má tedy dvě kulatá jubilea - nedožité sedmdesátiny a zároveň dvacet let od předčasné smrti. "Zdánlivě vše již bylo vydáno a slyšeno, a přece je stále šance na objevy. Archiv této písničkářské legendy nám poskytl nikdy nevydané nahrávky," uvedl mluvčí vydavatelství Vladan Drvota.

Karel Kryl: Demokracie (1993)
Karel Kryl: Demokracie (1993)

Solidaritě věnovaný mnichovský koncert z roku 1982 je podle něj průnikem Krylova repertoáru ze 60. a 70. let, doplněným o novinky z počátku let osmdesátých. Nejsou tu notoricky známé hity typu Bratříčka či Anděla, ale více než dvacet pro tu příležitost vybraných písní s mimořádnou posluchačskou intenzitou. Neboť slyšet Jeřabiny, Varhany v Olivě nebo Dědicům Palachovým v česko-polské verzi je zážitek.

"Převážná většina písní je v češtině, některé napůl a jiné zcela polsky. Čtyřikrát se ozve němčina. Kryl se tu představuje v mnoha písničkářských podobách. Je politický, sentimentální, zadumaný, žertovný a ironický. Jeho spojovací komentáře jsou zacílené a vtipné, blok 'federalizační poezie' i po těch letech neodolatelný," dodal Drvota.

Zvukově kvalitní záznam je v bookletu 2CD doprovázen koncertními fotografiemi i fundovanou poznámkou Krylova knižního editora Jana Šulce.

Český rozhlas Radiožurnál uspořádá 8. dubna od 20:00 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny speciální koncert k nedožitým 70. narozeninám Kryla. Jeho legendární písničky zazní v podání Tomáše Kluse, Anety Langerové, Markéty Irglové, Michal Hrůzy, Xindla X, skupiny Divokej Bill nebo Projektu Salome ve spolupráci s Epoque Quartetem a Petrem Maláskem. V rámci koncertu pokřtí 2CD Solidarita hlasatel a kolega Karla Kryla ze Svobodné Evropy Pavel Pecháček.

Supraphon album vydá 21. března, nahrávka bude také k dispozici i v digitální podobě.

 

Právě se děje

Další zprávy