Napůl motýl, napůl motorkářka. Rosalía je hudební hvězdou roku 2022

Kultura AFP, Kultura
19. 12. 2022 15:47
Začínala s tradičním žánrem flamenco, dnes stoupá na vrchol světové pop-music. Za největší hudební hvězdu pomalu končícího roku agentura AFP i časopis Rolling Stone nezávisle na sobě označují katalánskou zpěvačku a tanečnici Rosalíu, která tuto neděli završila světové turné. Krátce poté, co oslavila třicetiny, jím stvrdila proměnu v globální celebritu.
Rosalía na listopadovém předávání cen Latin Grammy.
Rosalía na listopadovém předávání cen Latin Grammy. | Foto: Profimedia.cz

Flamencové kořeny

Rosalía Vila Tobella vyrůstala v nehudební rodině na předměstí Barcelony. Už jako třináctiletá začala po restauracích a svatbách zpívat flamenco, které studovala u renomovaného učitele. Skrze něj se pak jako jedenadvacetiletá dostala na hudební fakultu v Barceloně, která v oboru flamenco přijímá jen jednoho uchazeče ročně. Rosalía si jako téma vybrala spojení žánru se současnými městskými vlivy, popisuje agentura AFP.

Poprvé se představila roku 2017 debutovým albem Los Ángeles, nazvaným podle kalifornského města, kam se tehdy přestěhovala. Generaci odkojené internetem objevila půvab tradičního žánru. Tehdy ji v dramatických písních o smrti doprovázel jen producent Raül Refree na akustickou kytaru.

Byť se starými melodiemi pracovala osobitě, nic nenasvědčovalo tomu, do jak moderní podoby je přetaví v následujících letech.

 

Právě se děje

Další zprávy