Napůl motýl, napůl motorkářka. Rosalía je hudební hvězdou roku 2022

Kultura AFP, Kultura
19. 12. 2022 15:47
Začínala s tradičním žánrem flamenco, dnes stoupá na vrchol světové pop-music. Za největší hudební hvězdu pomalu končícího roku agentura AFP i časopis Rolling Stone nezávisle na sobě označují katalánskou zpěvačku a tanečnici Rosalíu, která tuto neděli završila světové turné. Krátce poté, co oslavila třicetiny, jím stvrdila proměnu v globální celebritu.
Rosalíin klip ke skladbě Malamente už na YouTube vidělo 160 milionů lidí. | Video: Sony Music

Podle rukopisu neznámého autora

Už v mládí zpěvačka poslouchala vše od Davida Bowieho po aktuální žánr reggaeton. Popové vlivy zužitkovala na druhém albu El mal querer z roku 2018, kam zařadila mimo jiné osobitou variaci na Cry Me a River od zpěváka Justina Timberlakea. "Slyšíte v tom flamencovou tradici, ale už je to někde úplně jinde," řekla tehdy o své hudbě.

Deska, kterou inspiroval okcitánský rukopis neznámého autora ze 13. století o dívce Flamence, zaznamenala celosvětový úspěch. Získala cenu Latin Grammy pro album roku a singl Malamente nasbíral přes 160 milionů zhlédnutí na YouTube.

Rosalía se na tomto albu vyjadřuje například k toxickému partnerskému vztahu, také ale odkazuje na básníka Federica Garcíu Lorcu, popraveného za španělské občanské války, na dnes již nežijícího zpěváka Camaróna de la Islu nebo na navštěvovaný erotický klub v Barceloně.

 

Právě se děje

Další zprávy