Naposledy zazpíval na lodi. Kris Kristofferson po půlstoletí ukončil kariéru

Reuters Reuters, AP
1. 2. 2021 14:46
Americký country písničkář, držitel čtyř cen Grammy a herec Kris Kristofferson po více než půlstoletí končí s koncertováním. Autor písně Me and Bobby McGee, kterou proslavila Janis Joplinová, naposledy vystoupil vloni v lednu na palubě zaoceánské lodi, která pod názvem Outlaw Country Cruise pořádala výlety do Karibiku spojené s poslechem hudby.
Kris Kristofferson (na snímku) a členové Highwaymen v roce 1990 zpívají hit Me and Bobby McGee. Foto: Marina Chavez | Video: Columbia Nashville

Hudební průmysl se vloni zastavil kvůli pandemii koronaviru. Je tedy přirozené, že se Kristofferson rozhodl na pódia již nevracet, řekla časopisu Variety jeho dlouholetá agentka Tamara Savianová.

"Bylo jasné, že dříve či později dojde ke střídání stráží. Z naší strany je to přirozené, normální. Věci se mění. Kris stárne, je mu 84 let. Nebylo to pro nás překvapivé," řekla.

Kristofferson zároveň oznámil, že se o jeho odkaz bude nadále starat firma KK Records, vedená synem Johnem, a agentura Morris Higham Management. Ta kromě Kristoffersona zastupuje country zpěváky Kennyho Chesneyho, sestry Barbaru a Louise Mandrellovy nebo pozůstalost již nežijícího Rogera Millera, doplňuje agentura AP.

Texaský rodák, který vystudoval prestižní školu Oxford, psal zahloubané a poetické country texty. Slávu zažil zejména začátkem 70. let minulého století v Nashvillu s hity jako Sunday Mornin’ Comin’ Down, Help Me Make It Through the Night nebo For the Good Times.

Úspěch měl také na plátně, za hlavní roli rockového hudebníka ve filmovém muzikálu Zrodila se hvězda, kde roku 1976 účinkoval s Barbrou Streisandovou, byl nominován na Zlatý glóbus. Dohromady účinkoval v sedmi desítkách filmů a byl uveden do Country síně slávy i Písničkářské síně slávy.

Za celoživotní dílo jej ocenila Národní akademie hudebního umění a věd, která uděluje ocenění Grammy.

V 80. a 90. letech byl členem takzvané superskupiny The Highwaymen, vytvořené s Williem Nelsonem, Waylonem Jenningsem a Johnnym Cashem.

Superskupinu Highwayman s Kristoffersonem tvořili Willie Nelson, Waylon Jennings a Johnny Cash. | Video: Columbia Nashville

V 70. letech Kristofferson začal mít problémy s pamětí. Před pěti lety jeho žena upřesnila, že se tak stalo v důsledku boreliózy.

V Česku hrál naposledy před čtyřmi roky na Sychrově, kde mu předskakovala Druhá tráva Roberta Křesťana. Letos v červnu oslaví 85. narozeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy