Naposledy je slyšelo 50 tisíc Čechů. Po letech přijíždějí Guns N’ Roses

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 6. 2022 15:24
Po pětileté pauze a několikaročním odkladu způsobeným koronavirem se do Prahy vrací americká hardrocková kapela Guns N’ Roses, v níž se opětovně shledali zpěvák Axl Rose a kytarista Slash. Tuto sobotu 18. června vystoupí na letišti v pražských Letňanech, kde v červenci 2017 zahrála pro téměř 50 tisíc lidí.
Guns N’ Roses tuto sobotu zahrají opět v pražských Letňanech. Na snímku z tamího koncertu v roce 2017 je zpěvák Axl Rose.
Guns N’ Roses tuto sobotu zahrají opět v pražských Letňanech. Na snímku z tamího koncertu v roce 2017 je zpěvák Axl Rose. | Foto: Lukáš Bíba

Vstupenky v cenách 1490 až 3000 korun jsou stále v prodeji, ty pořízené před pandemií zůstávají v platnosti. Akci pořádá agentura Live Nation.

Guns N’ Roses se do české metropole původně měli vrátit u příležitosti turné nazvaného Not in This Lifetime, plány však překazila pandemie a šňůra pod tímto názvem nepokračuje. Celkově utržila přes 584 milionů dolarů za vstupenky pro více než 5,5 milionu posluchačů a stala se dosud třetí nejvýdělečnější v historii, lepších výsledků dosáhli jen zpěvák Ed Sheeran a irští U2 se svou 360° Tour z let 2009 až 2011.

V sedmičlenné sestavě Guns N’ Roses, založených roku 1985, nicméně nadále zůstávají zpěvák Axl Rose, kytarista Slash a baskytarista Duff McKagan. Doplňují je kytarista Richard Fortus, Frank Ferrer na bicí a klávesisté Dizzy Reed s teprve třicetiletou Melissou Reeseovou.

"Setlist obsáhne téměř třicet skladeb ze všech jejich šesti desek, včetně celé řady převzatých písní od The Who, The Stooges, Hendrixova sóla a dalších," vyjmenovává Ondřej Pojzl z agentury Live Nation. Podle něj kapela přislíbila, že bude hrát téměř tři a půl hodiny. "Jednalo by se tedy o její historicky nejdelší koncert v České republice," dodává.

Pražský koncert před pěti lety Guns N’ Roses zahájili kompozicemi It’s So Easy a Mr. Brownstone z úspěšného alba Appetite for Destruction, vydaného koncem 80. let minulého století.

Následovaly hity Welcome to the Jungle, Estranged, Civil War nebo Sweet Child O’ Mine, na který publikum hlasitě zareagovalo, stejně jako na převzatou Knockin’ on Heaven’s Door od Boba Dylana nebo Black Hole Sun od Soundgarden. Přídavky zakončila slavná Paradise City.

Skladba Welcome to the Jungle, jak ji Guns N’ Roses roku 2017 zahráli v Praze. Foto: Lukáš Bíba | Video: David Pokorný

"Guns N’ Roses potěšili uměřeností pouťové podívané, která k tak velkým koncertům obvykle patří. Stačilo jim pár ohňostrojů, petardy hlavně v McCartneyho převzaté písni Live and Let Die a na tak velkou scénu relativně skromný, ale efektivní světelný park," napsal o tehdejším vystoupení kritik Josef Vlček v Hospodářských novinách. Podle něj se kamera místo filmových dotáček soustředila na brilantní muzikantské výkony, takže i na velkých projekčních plátnech "vznikl příjemný dojem, že všem jde především o hudbu".

Guns N’ Roses vznikli roku 1985, dva roky nato zaujali nahrávkou Appetite for Destruction. Ta se s více než 30 miliony výlisků stala nejprodávanějším americkým debutem všech dob.

V roce 1991 následovala sedminásobně platinová alba Use Your Illusion I a Use Your Illusion II. Zatím poslední desku Chinese Democracy vydali Guns N’ Roses v roce 2008, čtyři roky nato byli uvedeni do rokenrolové síně slávy.

Uskupení dlouho existovalo navzdory vnitřním konfliktům zejména mezi zpěvákem Axlem Rosem a kytaristou Slashem. Skupina se roku 1993 rozpadla po koncertě v Buenos Aires. Axl Rose, Slash a baskytarista Duff McKagan pak dlouho odmítali lukrativní nabídky, aby se znovu dali dohromady. Nakonec tak učinili až roku 2016 na vyzvání festivalu Coachella v americké Kalifornii.

Letos v únoru Rose, který v poslední době dále nahradil zdravotně indisponovaného zpěváka Briana Johnsona na turné australské skupiny AC/DC, oslavil šedesátiny. Před pár týdny Guns N’ Roses na koncertě ve Španělsku zahráli píseň Back in Black právě od AC/DC.

Guns N’ Roses do Česka přijíždí počtvrté, prvně hráli v květnu 1992 na pražském strahovském stadionu. Jako předkapely tuto sobotu v Letňanech vystoupí jedenatřicetiletý americký kytarista Tyler Bryant se skupinou The Shakedown a další americký kytarista, osmatřicetiletý Gary Clark Jr. Areál bude otevřený od tří odpoledne, Guns N’ Roses by na pódium měli dorazit ve tři čtvrtě na sedm večer.

 

Právě se děje

Další zprávy