Návštěvníkům Colours vadí jednorázové kelímky. Jsou ekologické, brání se festival

ČTK Domácí ČTK, Domácí
14. 7. 2022 18:48
Některým návštěvníkům festivalu Colours of Ostrava, který se od středy koná po dvouleté přestávce v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic, se nelíbí jednorázové plastové kelímky na nápoje. Pořadatelé v minulých letech používali ty vratné a omyvatelné. Mluvčí festivalu Jiří Sedlák říká, že i když jsou kelímky jednorázové, jsou ekologické a životní prostředí nezatíží.
Nevratný kelímek z Colours of Ostrava 2022.
Nevratný kelímek z Colours of Ostrava 2022. | Foto: Magdaléna Klézlová

Někteří návštěvníci vnímají použití plastových kelímků jako krok zpátky. Vyjadřují se tak především na sociálních sítích. "Bohužel v jednorázových kelímcích krok zpět. Taky se mi to nelíbí. Jinak atmosféra výborná, tahle akce chyběla," uvedl v diskusi na Facebooku například Daniel Čík. Několik návštěvníků popsalo Aktuálně.cz, že například po koncertu skupiny Twenty One Pilots zůstalo na zemi u hlavního pódia ležet velké množství kelímků. 

Pořadatelé jednorázové kelímky nakoupili ve statisícovém množství. Podle  mluvčího akce Sedláka je k tomu vedlo několik důvodů. "Hlavní byl hygienický. S ohledem na to, co se dělo v posledních dvou letech, jsme hledali řešení bez umývání kelímků," řekl. Navíc dodal, že myčka není v Ostravě ani v Moravskoslezském kraji a kelímky se musejí vozit do Brna. Což představuje zátěž pro životní prostředí.

"Navíc naše kelímky jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu. Už jsou součástí cirkulární ekonomiky, a tak máme záruku toho, že kelímky zrecyklujeme přímo v našem kraji. Nebudou cestovat přes půl republiky tak, jak tomu bylo dříve. Také víme, co z kelímků po recyklaci vznikne. Použijí se na výrobu dalších obalových materiálů či v automobilovém průmyslu," argumentuje Sedlák.

Toto řešení ale klade větší nároky na samotné návštěvníky, kteří musí přemýšlet, kam plastový kelímek vyhodí. "V průměru je to na festivalu vždy okolo 45 metrů k nejbližšímu kontejneru na plast," spočítal Sedlák. Připouští ale, že kelímky, které skončí ve směsném odpadu, už vytříděné nebudou. "Toto je na odpovědnosti návštěvníků. Máme ale informace, že se letos třídí mnohem více než v minulých letech. Za to jsme lidem vděční," dodává mluvčí.

Hudební přehlídka, která patří k největším v zemi a středeční návštěvnost se dle odhadů pohybovala okolo 40 tisíc lidí, se koná po dvouleté pauze způsobené koronavirem. "První den hodnotíme pozitivně. Hlavně to, že jsme po nucené přestávce opět otevřeni. Lidé jsou nadšení, je vidět mezi nimi velká radost," shrnuje Jiří Sedlák.

Festival, který nabídne vystoupení umělců z 32 zemí, potrvá v industriálním areálu Dolních Vítkovic do sobotní noci.

 

Právě se děje

Další zprávy