Nalaďte si podvratné vysílání: Psychic TV

Michal Pařízek
5. 5. 2008 22:00
V úterý hrají v Roxy legendární mistři extravagance

Rozhovor - Vzešli z industriálu, podíleli se na vzestupu acid housu v 80. letech. Teď se vrátili na začátek a na novém albu Hell Is Invisible… Heaven Is Her/e vzývají psychedelii 60. let. Psychic TV jsou jednou z nejlegendárnějších alternativních kapela, které ještě na scéně působí.

Jejich zakladatel Genesis Breyer P-Orridge (zároveň zakladatel a hlavní postava industriální legendy Throbbing Gristle) je kontroverzní osobnost a o tento statut se taky náležitě stará. Patří k němu i umělecko-náboženské sekty - filozofický spolek TOPY se stal místem pro fanoušky a zpěvák před jeho kultem sám utekl - nebo dekadentní filozofie či transplantace prsou v rámci projektu Breaking Sex, po níž se on sám tituluje s/he - tedy česky snad řečeno on/a.

Tělo podle něj není svaté a jeho další vývoj má lidstvo ve svých rukou. Se svou dnes již zemřelou manželkou Lady Jaye se rozhodli spojit v jedinou bytost, androgyna, který by sloučil mužské a ženské aspekty jejich bývalých osobností.

Je libo další charakteristiky? Novodobý šaman a pionýr nové identity svobody a slasti, pokračovatel sexuální a kulturní revoluce 60. let, alchymický homunkulus, který své tělo upsal umění.

Foto: Dan Mandell

Vaše poslední album zní hodně garážově. Je to reakce na současnou vlnu kytarové hudby?
Určitě ne, Psychic TV rozhodně nikdy nebyli a nebudou součástí nějaké vlny. Třeba hned první track 400 Chances je balada s orchestrem, to tedy rozhodně není to, co byste očekávali od Psychic TV, a už vůbec ne od Throbbing Gristle. My jsme v poslední době změnili svojí taktiku. Všechno se kolem nás změnilo, kromě toho se přihodila globalizace a najednou jsme zjistili, že hněv a cynismus, naše bývalé prvotní strategie, na to nestačí.

Teď je potřeba dodat víc rozkoše, jednoty, pospolitosti a zároveň nezávislosti. To je jediná správná strategie této doby. Pro mě a další členy PTV je samozřejmě garážová hudba a psychedelická hudba 60. let vůbec jedním z hlavních inspiračních zdrojů. Hlavně co se týče zpěvů, třeba The Doors nebo Velvet Underground pro nás pořád znamenají hodně.

MySpace kapely najdete ZDE

Proto jste v jednom interview označil Vaše poslední album za The Dark Side of The Moon 21. století?
Jasně! Snažíme se donutit lidi, aby se na hudbu dívali trochu jinak, bez předsudků. Někdy začnu mluvit v rozhovorech o smyslu života i lidském bytí a hudba se vlastně někde ztratí. Možná taky něco vypadne z překladu… Ale vážně, Dark Side je jedno z alb, které zná každý, je to jeden z největších hudebních monumentů. A je to také vlastně jedna dlouhá skladba. Podobně jsme se snažili přistupovat i k našemu albu, proto ty ambientní pasáže mezi písněmi. Snažili jsme se to pojmout jako jeden dlouhý trip…

Foto: Aktuálně.cz

Na něm máte velmi zajímavé hosty, například zpěváka Gibby Haynese z Butthole Surfers nebo kytaristu Nicka Zinnera z Yeah Yeah Yeahs.
Znám Gibbyho někdy od poloviny osmdesátých let, už jsme dlouho přátelé. Nedávno se přestěhoval do New Yorku, potkali jsme se a od té doby se vídáme častěji. Asi před rokem jsme dělali po klubech v NY takovou poctu 80. létům a každý večer jsme si zvali nějaké hosty. Jeden z nich byl právě Gibby, udělali jsme spolu cover písně Rollercoaster od 13th Floor Elevators a pak už bylo ke společnému nahrávání blízko. S Nickem jsme se potkali někde v hotelu Londýně, vlastně nás jeden fotograf požádal, jestli by nás mohl spolu vyfotit. Pak jsme zjistili, že bydlíme v NY pár bloků od sebe. Oslovil nás jestli bychom mohli udělat remix pro YYY's, my ho udělali, no a potom přišla na řadu naše deska… On má velmi unikátní styl hry na kytaru. Oba jsou to lidé, se kterými se na vzájem podporujeme.

Psychic TV byli v 80. letech jedněmi z prvních propagátorů house a taneční hudby vůbec. Tato scéna ale už poněkud uvadla a stala se součástí mainstreamu. Napadlo Vás to tenkrát?
Vlastně jsem o tom nedávno přemýšlel, čekal jsem někde v restauraci na přátele a tam hrálo techno. Říkal jsem si, jak je možné, že ta původní idea zkusit vytvořit něco tribálního a psychedelického skončila takhle. Nyní je to pouze kulisa, vlastně to nikdo ani neposlouchá. Je strašně snadné vytvořit nudnou taneční hudbu, doma na počítači nebo kdekoliv jinde. To původní kouzlo už je prostě dávno pryč; ta tehdejší magie z objevování beatů a rytmů zmizela.

Co se vůbec děje s Throbbing Gristle? Hrají ještě alespoň občas, nějaké plány?
Zrovna dnes jsem si psal s Chris & Coseym (pseudonym Chrise Cartera, jednoho ze zakládajících členů TG). Budeme se hrát na festivalu Primavera Sound v Barceloně a o pár dní později v Paříži. A na obou jen samé novinky.

Foto: Juliana Tobón

Takže bude nové album?
Ano, nahráli jsme ho loni a vymyslel to celé Sleazey (další zakládající člen TG). Víte, všichni máme velmi rádi Nico a její album Desertshore snad nejvíc. Tak jsme nahráli coververze písní z něj. Skvělé bylo, že jsme skoro všechno jeli ve studiu naživo. Všechno jsme natáčeli na videokameru. Nejdřív jsme si hodněkrát pustili album Nico, potom jsme hledali možnosti, jak její písně změnit.

Psychic TV jsou pověstnou koncertní atrakcí. Jaké show chystáte na současné evropské turné?
Hrajeme hodně nových písní, také nějaké covery od Syda Baretta nebo Velvet Underground, které jsme poprvé hráli naživo nedávno v radiu NPR. Také dokončujeme nové album, takže nějaké songy budou z něj. Snažíme se , aby každý náš koncert byl nezapomenutelný večer plný radosti a euforie. Proto používáme hodně světel a projekcí.

Lidé, kteří chodí na naše show, říkají, že je to obrovský rozdíl vidět PTV3 a jiné kapely na pódiu. Proti nám prý působí většina z nich moc vážně. Asi to je tím, že všichni si u nás každý moment každého vystoupení užívají. A přesně to chceme i od našeho publika. Máme rádi publikum které se směje a tančí. Jde o to vyměnit si mezi sebou co maximum pozitivní energie. Možná je to něco nezvyklého, něco dnes až moc poetického, ale o to nám skutečně jde.

 

Právě se děje

Další zprávy