Nazí Trump, Bush i Rihanna. Kontroverzní klip Kanyeho Westa vyvolal ostrou kritiku

pej
29. 6. 2016 14:54
Americký raper Kanye West vzbudil za oceánem novým klipem k písni Famous, v němž použil nahé voskové figuríny deseti celebrit včetně Donalda Trumpa, Rihanny nebo George W. Bushe, pořádný ohlas v médiích. "Nechci se dívat na vosková těla nahých žen ležících na břiše, která jsou zkroucená jako pod vlivem drog. Uvědomuju si, že Bill Cosby ležící vedle Donalda Trumpa je určitě nějakým záměrem. Bohužel nejsem schopná vydedukovat jakým," napsala například americká herečka Lena Dunham.
Kanye West a Kim Kardashian v klipu Famous
Kanye West a Kim Kardashian v klipu Famous | Foto: Tidal

Nové video k písni Famous (Sláva) Kanyeho Westa sklízí rozporuplné reakce. Lidé na sociálních sítích diskutují nad tím, zda je uměleckým dílem, nebo symbolem nenávisti k ženám. Sám muzikant ho označuje za komentář slávy.

Ve videu inspirovaném tvorbou amerického realistického malíře Vincenta Desideria je znázorněno 12 nahých celebrit, které spí vedla Westa a jeho manželky Kim Kardashian. Kromě popové zpěvačky Taylor Swift nebo kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa je v bílé posteli i figurína nahé Rihanny, jejího bývalého přítele Chrise Browna, komika Billa Cosbyho, bývalého prezidenta George W. Bushe nebo šéfredaktorky časopisu Vogue Amy Wintour.

klip Famous
klip Famous | Foto: Tidal

Nahota ale podle webu britského deníku The Guardian není jediným diskutabilním motivem klipu, který je exkluzivně ke zhlédnutí pouze na placené streamovací službě Tidal. Deník upozorňuje například na to, že barbadoská zpěvačka Rihanna leží vedle svého bývalého přítele, který ji v roce 2009 fyzicky napadl. Kontroverzní je i přítomnost amerického komika Billa Cosbyho, který čelí obvinění ze znásilnění desítek žen.

Jedním z nejhlasitějších kritiků je americká herečka Lena Dunham, která klip označila za odporný a nevhodný pro dospívající dívky. Zároveň rapera obvinila z toho, že nahými figurínami urazil nejenom její kamarádku Taylor Swift, ale i ženy všeobecně.

"Nechci se dívat na vosková těla nahých žen ležících na břiše, která jsou zkroucená jako pod vlivem drog. Uvědomuju si, že Bill Cosby ležící vedle Donalda Trumpa je určitě nějakým záměrem. Bohužel nejsem schopná vydedukovat jakým," napsala Dunham.

Stejný názor zastává i kurátor z newyorské galerie. Klip nepovažuje ani za umělecké dílo. "Kanye West znázornil nahé tělo Taylor Swift, aniž by pro to měl její svolení. Samozřejmě že tak upozorňuje na úroveň televizní kultury, ale on to nazývá uměním. Já si ale nejsem jist tím, že něco může být považováno za umění pouze proto, že je to kontroverzní," dodal.

Naopak americký malíř Vincent Desiderio, na jehož tvorbu se West odkazuje, ho označil v jednom z rozhovorů za opravdového umělce. "Mluvit s ním je stejné jako mluvit s mými uměleckými vrstevníky," uvedl pro New York Times.

Na sociálních sítích se často objevují i komentáře, které naznačují, že West porušil práva osobností, které vyobrazil v klipu. Muzikant na svém Twitteru zveřejnil příspěvek, že očekává reakce právních zástupců. Tweet ze svého účtu ale zanedlouho odstranil.

Podle odborníka na mediální právo mají celebrity, které se v klipu objevují, možnost při soudním sporu obstát. Westovi, pokud by byl jeho klientem, radí, aby se podobným komentářům na sociálních sítích v budoucnu vyhýbal.

 

Právě se děje

Další zprávy