Náhrada za Glastonbury? Sziget v Budapešti

Kultura Kultura
7. 8. 2012 14:20
Do Budapešti jedou Korn, The xx, LMFAO nebo The Killers
Návštěvníci festivalu Sziget.
Návštěvníci festivalu Sziget. | Foto: Aktuálně.cz

Budapešť - Největší evropský festival Glastonbury si letos kvůli olympiádě dal pauzu a jeho zakladatel Michael Eavis tak hudebním fanouškům jako alternativu doporučil maďarský Sziget. Podle něj je pro Londýňany skvělou možností, jak uniknout olympijské euforii. Pro zbytek pak jde hlavně o megalomanskou hudební akci, která letos do Budapešti přiváží interprety jako Placebo, Korn, The Killers, LMFAO nebo The xx.

Jubilejní dvacátý ročník, který odstartoval už v neděli, trvá celý týden, tedy až do neděle 12. srpna. Hlavní hudební dění však začíná teprve ve středu, kdy se na hlavním pódiu představí první headliner - britská alternativně rocková skupina Placebo.

Řádově větší hvězdy už však Sziget nechystá. Jeden z loňských dní, v jehož rámci se představil zpěvák Prince, byl tím nejvíce ztrátovým, a proto už se festival podobným megastars vyhýbá.  Podle zakladatele festivalu Karolyho Gerendaie je tak nepravděpodobné, že by se akce v budoucnu zúčastnili U2, Red Hot Chilli Peppers nebo Madonna, případně že by se zopakovala někdejší účast Davida Bowieho.

„V devadesátých letech se Sziget mohl zviditelnit účastí velkých hvězd, ale tehdy byly festivaly v Evropě něčím novým. Dnes je jich spousta a vzájemně si konkurují. Naše zdroje jsou v tomto ohledu omezené," komentuje situaci Gerendai.

Velký výběr místo velkých hvězd

Namísto megahvězd Sziget namíchal mix převážně kytarových kapel, který by měl oslovit co nejširší publikum, a do jisté míry sází také na to, že návštěvníky přiláká atmosféra maďarské metropole žijící hudbou. Vedle pěti velkých stagí se do programu zapojuje také množství klubů, doprovodný program k festivalu pak nabízí řada dalších (nejen kulturních) institucí.

„Jsou tam Stone Roses, Killers, Vaccines," vybral své favority zakladatel Glastonbury a dodal, že se těší právě na celkový dojem, kterou v něm město na Dunaji zanechá.

Dalšími potenciálními vrcholy by mohla být vystoupení pozitivně laděných hip hoperů The Roots, britských rockerů The Horrors, elektro dua LMFAO, rapera Snoop Dogga nedávno převtěleného do raggae gurua Snoop Liona nebo současných hvězd nezávislé scény The xx.

Alternativnější stage uvede třeba Ministry, dEUS, Annu Calvi, Anti Flag, Finka, Lamb nebo Yonderboie. Převážně taneční scénu budou zase bavit mimo jiné Steve Aoki, Saint Etienne, Crystal Fighters, Leftfield či na současné basové vlně se nesoucí Magnetic Man.

Vedle toho jsou velké scény zasvěceny ještě world music a domácím maďarským kapelám.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy