Naději utnul vpád vojsk. Mišík představil první skladbu z nového alba

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 9. 2021 16:58
První skladba z nového alba Vladimíra Mišíka se jmenuje Šedesátá léta. Účinkuje v ní slavný gospelový vokální soubor Blind Boys of Alabama a doprovází ji animovaný klip. Píseň, kterou autoři zveřejnili v pátek, předznamenává album nazvané Noční obraz. Vyjde 24. září.
Videoklip ke skladbě Šedesátá léta od Vladimíra Mišíka natočila Michaela Pavlátová. | Video: Supraphon

Desku vydává Animal Music, nahrávací firma Petra Ostrouchova, který je nejen producentem, ale zároveň Mišíka doprovází se svou skupinou Blue Shadows.

Vizuálně skladbu Šedesátá léta dokresluje animovaný klip režisérky Michaely Pavlátové plus Alexandry a Martina Májových. Na vizuální stránce nahrávky se podíleli další známí tvůrci: grafici Karel Haloun a Aleš Najbrt nebo fotograf Václav Jirásek.

Obal alba Noční obraz.
Obal alba Noční obraz. | Foto: Animal Music

Album vyjde dva roky po Mišíkově předchozí úspěšné desce Jednou tě potkám, která získala šest cen Anděl.

"Je na ní správně všechno, co Vladimíra Mišíka obklopuje. Ale v neuvěřitelné formě je také on sám. Na jeho zpěvu se nepodepsal čas ani nemoci, ve výrazu ještě dozrál. A znovu udivuje, s jakou přirozeností dokáže interpretovat a podat průzračné i náročnější texty v češtině," napsal o ní kritik Honza Vedral na Aktuálně.cz.

V textu nové písně Šedesátá léta se zpěvák vrací do mládí, kdy se očekávání věcí příštích neslo na vlnách naděje, kterou následně utnul příjezd sovětských vojsk. Vyznění podporuje optimistická retro nálada, ke které přispěl mimo jiné varhaník Ondřej Pivec, již několik let úspěšně etablovaný v zámoří, či klavírista Jan Steinsdörfer.

Mišík v březnu oslavil 74. narozeniny. Měsíc nato na sociálních sítích oznámil, že končí s koncertováním. Důvodem jsou zdravotní problémy.

S hudbou začínal v 60. letech, kdy zpíval například s Kometami, Matadors a Blue Effectem.

Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc…, se kterou přes mnohé personální změny koncertoval další desítky let.

 

Právě se děje

Další zprávy