Náčelník Apačů dojme punkery, androše i metalisty

Marek Čech
15. 8. 2013 13:00
Začíná trutnovský festival, "český Woodstock". Kdo všechno přijede a zahraje?
Foto: Anna Vedralová

Trutnov - Jak vypadá festival s názorem? A dojme poselství náčelníka Apačů Vinnetoua a jeho sestry Nšo-či pankáče, androše, metalisty, folkáče i alternativce k slzám?  Nedočkavci mohli své stany a teepee rozbalit ve festivalovém areálu už ve středu 14. srpna. Oficiálně začíná ale trutnovský open air přezdívaný Woodstock či pantáta festivalů až o den později.

Otevře ho v 18 hodin tradiční ekumenická bohoslužba. Ta letošní bude věnována obětem násilného poválečného odsunu. A také všem návštěvníkům tohoto setkání, aby prožili čtyři dny míru a festivalového přátelství.

Pak už před natěšené publikum, které prvního dne hojně využívá k obnovení mnohdy na rok přerušených kontaktů s lidmi, s nimiž se poznali právě zde, předstoupí brněnská kapela Čankišou. Ta spolu s Vlastou Redlem, Fleretem a Visacím zámkem připraví pódium pro příchod hlavní hvězdy zahajovacího dne.

Král bílého blues, Marleyho syn a multietnické rytmy

Půl hodiny před půlnocí na něj vstoupí devětasedmdesátiletý John Mayall, označovaný za krále bílého blues. Britský hudebník a učitel Erica Claptona koncertoval v České republice několikrát, naposledy před necelým rokem v listopadu v divadle Archa.
Výjimečnost jeho trutnovské zastávky bude spočívat v tom, že půjde o jeho první zdejší vystoupení pod širým nebem. A také, že se na přímluvu organizátora festivalu Martina Věcheta zdrží v Trutnově po celé čtyři dny jeho trvání.

Natacha Atlas
Natacha Atlas | Foto: natacha-atlas.com

Směs arabských, židovských a evropských tanečních rytmů se trutnovským kotlem rozezní při vystoupení Natachy Atlas. Bruselské rodačky, tanečnice a bývalé protagonistky ethno-tranceové kapely Transglobal Underground, která se vydala na sólovou dráhu.

Čtěte také
Natacha Atlas: Chci rozptýlit strach z arabské kultury

Na multietnický charakter jejího vystoupení naváže i alžírský rocker a aktivista Rachid Taha, který bude na festivalu propagovat své novinkové album Zoom. Do Trutnova po třech letech a již potřetí. Pamětníci jeho posledního tažení Bojištěm jsou už teď zvědaví, zda se bude spontánně přidávat k jamování s hudebníky z ostatních formací.

Julian Marley (1975) rozvíjí styl, jehož se stal jeho otec ikonou, natolik osobitě a úspěšně, že jeho třetí a zatím poslední album Awake z roku 2009 bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii nejlepší reggae album.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Punkový trojlístek

Průkopníci punku a gothic rocku The Damned vznikli v roce 1976. Z původní sestavy zůstal už jen zpěvák Dave Vanian, který také vymyslel „upírskou", teatrálně strašidelnou podobu jejich pódiových vystoupení.

Foto: Aktuálně.cz

Do své hudby zakomponovali mnoho vlivů, včetně garage rocku, psychedelického rocku a kabaretu, čímž se vždy odlišovali od mnohem přímočařejších punkových skupin.

Takových, jako Toy Dolls, kteří rebelskou naštvanost přetavili v radostnou pódiovou prezentaci svých písní, prodchnutých velkou dávkou humoru. Z původní sestavy z roku 1979 zbyl jen zpěvák Michael „Olga" Algar, jehož obklopují dva spoluhráči.

A letošní punkový trojlístek doplňuje Marky Ramone, který ve slavných Ramones působil od roku 1978 až do jejich rozpadu v roce 1996. V současnosti koncertuje s kapelou Marky Ramoneʼs Blitzkreig, hrající právě repertoár Ramones. Takže na jejich slavné zvolání „gabba gabba hey" nepochybně také dojde.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Po loňských Hawk Eyes přijíždí další ostří hoši z vydavatelské stáje Foo Fighters. Palm Reader těží z tradice britské hardcorové scény a letos v květnu vydali debutové album Bad Weather, na něž kritika nešetří chválou.

Moment překvapení

Line-up následujících tří festivalových dnů není dopředu známý, neboť pořadatelé ctí moment překvapení. Jména účinkujících ale ano. A jde opravdu o pestrobarevnou mozaiku, která uspokojí příznivce hned několika hudebních žánrů.

Pankáči spustí divoké pogo při vystoupeních SPS, The Fialky, Volant, Iné kafe či N.V.Ú. Příznivce tvrdých, metalových nebo hardcorových riffů přibije k zemi Debustrol, X-Core, Hentai Corporation, Locomotive nebo Dark Gamballe.

Potřebné zklidnění pak do podhůrského setkání vnesou sourozenci Ulrychovi se skupinou Javory Beat, kteří spolu s Fleretem, Vlastou Redlem i Horňáckou cimbálovou muzikou Petra Mičky ukážou, jak barvitě se dá v hudební tvorbě nakládat s moravským folklórem.

Písničkáři, kteří se v počínající éře normalizace potkávali ve sdružení Šafrán, zde vystoupí sólově (Petr Lutka) i s kapelami (Vlasta Třešňák, Vladimír Merta), jež jejich písním dodávají nový, rockový, jazzový či bluesový feeling. Petr Lutka, který pamatuje počátky trutnovského Woodstocku, se sem vrací po třiadvaceti letech. Doplní je tradiční trutnovští účinkující, herec, muzikant a samorost Jiří Schmitzer a znojemský kníže pornofolku Záviš.

Se sdružením Šafrán spolupracovala i slovenská písničkářka Zuzana Homolová, která vystoupila na jednom z prvních festivalů v tehdejším komunistickém Československu, legendárním Pezinoku v roce 1977. V Trutnově se objeví premiérově a spolu s Beatou Bocek, Ester Kočičkovou, Monikou Načevou a Blankou Šrůmovou bude zastupovat něžnější pohlaví.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jak moc mají mladé dámy vtipný a nabroušený jazyk, předvede brněnské duo Čokovoko, jež s kapelou WWW a jejich speciálním hostem Pavlem Fajtem dokážou i váhavé přesvědčit, že rap a hip-hop nerovná se automaticky směšná hra na gangsta rapery z klipů na MTV. Rytmusi, tomu ver!

Alternativní hledači v programu neopomenou vystoupení skupin Květy, Kazety, Please the Trees či slovenských Plastic Swans. A určitě si nenechají ujít jedinečnou šanci spatřit znovu na pódiu obnovenou kultovní kapelu Odvážní bobříci, jež na počátku osmdesátých let (1981-1983) formovala to, pro co se v hudební terminologii vžil název brněnská alternativa.

Foto: Vilem Fischl

Tím ale výčet výjimečných a pro tuto příležitost vzniklých vystoupení zdaleka končí. Reggae skupina Švihadlo tu oslaví třicet let pobytu na hudební scéně. Hardcorovou kapelu Locomotive doprovodí seskupení Wild Sticks, skládající se z několika bubeníků. Skupina Tommy Indian pokřtí svoje debutové album Moon Dreamer a obnovení Jazz Q Martina Kratochvíla s Vajco Deczim za bicími a Oskarem Petrem představí comebackové album Znovu.

DG 307 upomenou na starší program Uměle ochuceno, na jehož vzniku se podílel Milan Hlavsa. David Koller zahraje se svou kapelou i jako bubeník Jasné Páky. Kytarista Petr Linhart (z Majerových brzdových tabulek) s kapelou 29 Saiten připomene projekt Sudéta, jenž se odsunu a magii často temných a téměř zapomenutých příběhů sudetské krajiny věnuje.

Buty mají přichystaný mimořádný festivalový blok nazvaný Jukebox, během něhož budou hrát na přání skladby ze svého repertoáru, poslední desku nevyjímaje. A loňský obrovský ohlas bude chtít zopakovat i skupina tělesně postižených muzikantů z Jedličkova ústavu The Tap Tap pod vedením kapelníka Šimona Ornesta.

Vinnetou a Nšo-či setřou rosu na kolejích

Vyvrcholením těchto nevšedních koncertů by se mohlo stát vystoupení Wabiho Daňka. Tento bard folkové, country a trampské písně zahraje sám i s Ďábelským orchestrem, takže se můžeme těšit jak na klasické provedení jeho písní, tak na jejich nové aranže, které mají až waitsovskou atmosféru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Wabi Daněk vystoupí po pozdravu Vinnetoua a jeho indiánské sestry Nšo-či. Herecký představitel hrdého apačského náčelníka Pierre Brice se na festival vrací po pěti letech a poprvé s ním přijíždí i francouzská herečka Marie Versini, ztělesňující ve známé sérii adaptací Karla Maye Nšo-či.

Na festivalu oba stráví dva dny a bude je možné spatřit nejen na hlavním pódiu, kde jejich pozdrav jistě nejednomu návštěvníkovi vžene slzu dojetí do očí, ale i při krátké debatě ve zvětšeném Undergroundovém stanu I.M.M. Jirouse.

K undergroundovým kořenům festivalu budou odkazovat vystoupení Plastic People, Tonyho & Garage nebo J. H. Krchovskýho & Krch-Off bandu. V Undergroundovém stanu, pojmenovaném po Martinu Jirousovi, vystoupí i Oldřich Kaiser s bývalou disidentkou, Jirousovou přítelkyní a písničkářkou Dášou Vokatou. Známý herec převezme štafetu po Jiřím Lábusovi z loňska a po různých pódiích bude neplánovaně a neformálně číst Jirousovy básně.

Zabíjení po česku a divoký odsun

Trutnovský festival se oprávněně prezentuje jako festival s názorem. Aby ale nezůstalo jen u deklarace, promítne se jeho letošní věnování obětem násilného poválečného odsunu do množství debat s pamětníky, novináři, umělci a historiky na téma odsunu.
Přijede například novinářka Petruška Šustrová, zástupci občanského sdružení Antikomplex či dokumentarista David Vondráček.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ten přiveze své dva filmy - Zabíjení po česku a Řekni, kde ti mrtví jsou. Ústředním motivem prvního z nich je událost v severočeských Postoloprtech, kde bylo vojáky československé armády a revolučními gardisty měsíc po válce zastřeleno 763 německých civilistů. Druhý snímek pátrá po zločinech během takzvaného divokého odsunu Němců v době těsně po skončení druhé světové války na různých místech naší republiky.

Debaty a projekce se uskuteční v Undergroundovém stanu I. M. Jirouse, kde také proběhne debata „Jak proti korupci" se zakladatelem protikorupčního fondu Karlem Janečkem.

Z výčtu jmen a kapel, které se letos v Trutnově od čtvrtečního podvečera do pondělního rána objeví, je zřejmé, že Krakonošovi budou opět vesele nadskakovat pokličky na plotně a sojka bonzačka bude zmateně poletovat, co se to v tom indiánském ležení na Bojišti vlastně děje.

Počasí vypadá, že bude pro festival více než příznivé, takže nezapomeňte, ve čtvrtek festival začíná. Na takový prodloužený víkend se dlouho nezapomíná.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy