Na závěr Fóra 2000 bude diskutovat Clarinet Factory

Kultura Kultura
11. 10. 2011 10:37
Multižánrové kvarteto vystoupí v úterý na Žofíně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pod tradiční záštitou Václava Havla se ve dnech 9. až 11. října 2011 koná v Praze popatnácté konference Forum 2000. Debat a diskusí o klíčových problémech, kterým čelí naše civilizace, se účastní desítky světových osobností. Významné setkání má letos kulturní dimenzi. Na závěr konference, v úterý od 20 hodin,  vystoupí v Paláci Žofín multižánrové kvarteto Clarinet Factory.

Soubor, jenž v posledních letech zaujal vítězstvím v International Songwritters Competition i spoluprací s Bobbym Mc Ferrinem na jeho pražském koncertě, uplatňuje ve své tvorbě stejně globální náhled jako Forum 2000. Vychází jak z klasické hudby, tak z mnoha „populárních" žánrů,  jazzu, etnické i elektronické hudby. To nakonec dokazuje i na svém nejnovějším albu, které vyšlo pod názvem Out of Home u vydavatelství Supraphon.

Hudební publicista Pavel Klusák o nich napsal:  "Básník Jan Skácel se ptal, kolik příležitostí má růže. Čtyřem muzikantům zase táhne hlavou, kolik příležitostí má klarinet. Stejně jako se skladby Clarinet Factory zvolna a pevně rozvíjejí v proudu opakovaných figur, tak je celá jejich hudba pomalým odkrýváním charakteru nástroje. Lehkou rukou suverénních hráčů zkoumá kvartet své instrumenty: jak na ně promítnout kaleidoskop dnešního světa, jak učinit z rezonujícího dřeva moleskine, cestovatelský zápisník, který zachytí a přetlumočí zážitek z různých kultur, světa plného technologií i živých lidských setkání?"  

Žofínské vystoupení Clarinet Factory bude opět plné zvukomaleb i dusajících rytmů, to vše tentokrát  ve zcela akustickém provedení. Hudebníci zapojí i publikum, jež se v duchu konference stane „odpovědným spolutvůrcem" hudby.

Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro za 250 Kč, v den konání koncertu na místě za 280 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy