Na Strunách podzimu vystoupí Cohen, Suchý či Cantuária, Hope zahraje na Vltavě

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 6. 2020 15:08
Letošní 24. ročník hudebního festivalu Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích, v září venku a v listopadu v interiérech pražských sálů.
Daniel Hope zahraje 19. září na plovoucí scéně na Vltavě.
Daniel Hope zahraje 19. září na plovoucí scéně na Vltavě. | Foto: Nicolas Zonvi

Na prvním zářijovém open air koncertu vystoupí jazzový kontrabasista Avishai Cohen s triem, na tom druhém britský houslista Daniel Hope. Uvnitř pak v listopadu zahrají berlínští průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble, německý kontratenorista Andreas Scholl a brazilskou bossa novu představí písničkář Vinicius Cantuária. Na závěr v Rudolfinu zopakuje Jiří Suchý loňský recitál vymyšlený pro Struny podzimu.

"Už v prvních týdnech karantény bylo patrné, že živý zážitek z hudby nic nenahradí, tu obřadnost toho, kdy se obléknete, vezmete si vstupenku, vypravíte se na koncert a všichni ve stejné chvíli na stejném místě vnímáte umělecký zážitek, to nejde ničím nahradit," míní zakladatel a prezident festivalu Marek Vrabec.

Na prvním koncertu 11. září na dosud utajovaném místě v Praze vystoupí jazzový basista Avishai Cohen s projektem Gently Disturbed a sestavou, kterou tvoří bubeník Mark Guiliana a pianista Shai Maestro.

Hopeův vzkaz pro Prahu

Vyvrcholením venkovního programu festivalu bude 19. září koncert s názvem Prague Sounds Again / Hope for Prague s britským houslistou Danielem Hopem, který se uskuteční na plovoucí scéně na Vltavě poblíž Národního divadla.

Publikum tak bude moci sledovat dění z vltavských nábřeží, mostů a břehů ostrovů nebo z lodiček a šlapadel na řece. "Když jsem před sedmi lety naposledy hrál ve vašem skvělém městě na Strunách podzimu, tenhle úžasný festival jsem si zamiloval," vzkazuje Hope.

Jádrem jeho koncertu bude Vivaldi Recomposed, úprava Vivaldiho Čtvera ročních období od současného britského skladatele Maxe Richtera. Hope ji představil již na svém debutu na Strunách podzimu roku 2013 v Rudolfinu. Tentokrát jej doprovodí domácí Epoque Orchestra. "Oslavíme znovuvzkříšení Prahy a ukážeme světu, že Prahou opět zní hudba a že hudba dovede léčit," dodává Hope.

Daniel Hope zahraje Vivaldiho Čtvero ročních období v úpravě od současného skladatele Maxe Richtera. | Video: Deutsche Grammophon

Podle prezidenta festivalu Vrabce houslistův vzkaz zazní o to silněji, že koncert odvysílá evropský kulturní kanál Arte. "Po všech svých sítích a kanálech včetně internetu bude šířit zprávu, že Praha opět zní do celého světa," říká Vrabec.

Akustické techno

Program Strun podzimu v pražských sálech zahájí 1. listopadu v Dox+ berlínská formace Brandt Brauer Frick Ensemble. Rozšíření původního tria na desetičlenný ansámbl způsobilo, že v obsazení jsou klavír, harfa, pozoun, tuba, housle, violoncello, tři perkusionisté a syntezátor.

"Brandt Brauer Frick Ensemble prosluli tím, že vytvářejí techno na akustické nástroje, tedy opačně, než bývalo zvykem. Jsou to klasicky vzdělaní hudebníci, kteří na to jdou obráceně," popisuje Vrabec, podle nějž se na koncertech ansámblu v Berlíně běžně tančí. Pražské vystoupení bude uzpůsobené tak, aby na něm lidé mohli stát i sedět dle libosti.

Brandt Brauer Frick Ensemble hraje techno na akustické nástroje. | Video: Park Bennett

Příznivci klasické hudby s přesahem se 6. listopadu mohou těšit na koncert německého kontratenoristy Andrease Scholla. Ten se svou hudební i životní partnerkou, klavíristkou Tamar Halperinovou, nabídne program Twilight People, pojmenovaný podle písně Ralpha Vaughana Williamse. "Troufám si tvrdit, že je to jeho nejosobnější a nejintimnější projekt," poznamenává Marek Vrabec, podle nějž Scholl osobitě interpretuje staré lidové písně v úpravách od významných moderních skladatelů jako Benjamin Britten či Arvo Pärt.

Bossa nova a Suchý

Komorní zážitek nabídne 8. listopadu v Divadle X10 devětašedesátiletý kytarista, zpěvák a skladatel Vinicius Cantuária. "Jde ve šlépějích úspěchů brazilské bossa novy, která dobyla svět a ovlivnila vývoj jazzu, ale úspěšně se pohyboval také na newyorské avantgardní scéně," přibližuje Vrabec.

Publiku Strun podzimu Cantuária zahraje a zazpívá písně Antonia Carlose Jobima. "Když vezme do ruky kytaru a svým měkkým hlasem, měkkou deklamací zahraje bossa novu v té nejčistší podobě, není nic lepšího," slibuje Vrabec.

Závěrečný koncert obstará 21. listopadu v Rudolfinu Jiří Suchý. "Obvykle Struny podzimu nikdy neopakují projekt, který uvedly v roce předešlém, ale mimořádný rok jako tento nám umožňuje z pravidla vybočit, zvlášť když se jedná o tak mimořádnou osobnost jako téměř devadesátiletého Jiřího Suchého," vysvětluje Marek Vrabec, podle nějž bude Suchého recitál příležitostí pro všechny, kdo jej vloni nestihli.

Suchého projektu v Rudolfinu vychází z jeho televizního pásma se Šlitrem z roku 1964. | Video: Česká televize

Projekt vychází z televizního pořadu Recital 64, pásma písní Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra natočeného roku 1964 v režii Jána Roháče.

Předprodej vstupenek na koncerty Strun podzimu začal dnes, kvůli pandemii koronaviru zatím jen do kapacity 500 osob. "Věřím, že už v příštím týdnu budeme moci prodávat celou kapacitu sálu. Ale náš festival vždy byl a vždy bude komorní," doplňuje Marek Vrabec, podle nějž tak vyšší kapacitu než 1000 osob mohou mít jen vystoupení Andrease Scholla a Jiřího Suchého v Rudolfinu.

 

Právě se děje

Další zprávy