Na scéně je nová superskupina Tugriki. Tvoří ji členové Korben Dallas a zpěvačka Dorota Barová

Kultura Kultura
30. 1. 2018 8:00
Skladby zbrusu nové kapely Tugriki, již tvoří česká zpěvačka a cellistka Dorota Barová a členové slovenských uskupení Korben Dallas a Chiki liki tu-a, stojí na pevném sametovém hlase a jemné zádumčivosti v kombinaci s rockovými podklady.
Video: Tugriki/Supraphon

Třineckou zpěvačku a hráčku na violoncello Dorotu Barovou znají fanoušci tuzemské alternativní scény z dua Tara Fuki anebo z dlouhodobé spolupráce s jazzovým Vertigem či Anetou Langerovou

Nyní - pro ni poněkud netradičně - spojila síly se slovenskými muzikanty s rockovými kořeny. S Igorem Ozo Guttlerem a Lukášem Filou, kteří hrají v bratislavské alternativně rockové skupině Korben Dallas, a Ľuboslavem Petruškou, jenž v Korben Dallas hostuje a působí v prešovských Chiki liki tu-a, založila kapelu Tugriki.

Eponymní debutové album by mělo vyjít v březnu, nyní ho ohlašují písně Sama a V kuchyni. Doprovází je kontrastně ironický klip sestříhaný z retro filmů. 

Video k písni V kuchyni | Video: Tugriki / Supraphon

"Před půlroční přestávkou naší domovské skupiny Korben Dallas jsme se rozhodli, že během ní potřebujeme hrát a tvořit. Coby fanoušci Tara Fuki jsme oslovili Dorotu Barovou, kterou známe díky jejímu působení v kapele Anety Langerové. Ta zase hostovala na našem albu Kam ideme," vysvětluje baskytarista Lukáš Fila.

"Od loňského jara jsme si mezi sebou začali vyměňovat hudební nápady a v listopadu jsem se společně potkali ve studiu," dodává. 

Dorota Barová si se slovenskou trojicí užila několik premiér. "Poprvé mi zavolal někdo, koho jsem neznala, že se mnou chce udělat projekt. Poprvé jsem zhudebnila slovenský text a poprvé jsem si zahrála s muzikanty, kteří ctí rockovou píseň," vypočítává. Hned po prvním setkání prý bylo jasné, že z projektu se stane kapela.

Skladby s civilními příběhy od Lukáše Fily stojí na pevném sametovém hlase Barové a jemné zádumčivosti v kombinaci s rockovými podklady. 

"Kluci ve mně probouzí spící rockerku a já přivezla trochu ženské melancholie. Moc se těším na živé hraní, všemu dáme nový rozměr společnou energií," dodává Barová. Koncerty po České republice a Slovensku skupina chystá v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy