Na pohřebním večírku Grammy triumfovala holka Adele

Karel Veselý
13. 2. 2012 9:40
Britská zpěvačka uzmula šest cen, Foo Fighters pět
Adele.
Adele. | Foto: Reuters

Los Angeles - Absolutní vítězkou letošních Grammy je britská zpěvačka Adele. Z losangelské Staples Arena si odnáší šest cen Grammy včetně tří nejprestižnějších kategorií - 21 je albem roku a Rolling in the Deep nejlepší písní i nahrávkou.

Další dvě ceny přidala v popových kategoriích, má i nejlepší klip. K jejímu triumfu můžeme klidně připočíst i pomyslnou sedmou cenu pro producenta Paula Epwortha, který komerčně nejúspěšnější album loňského roku pro Adele produkoval.

Grammy pro Amy

S Adele do poslední chvíle drželi krok Foo Fighters, kteří nakonec získali pět gramofónků. Čtyři patří rapperovi Kanye Westovi a tři dostal elektronický producent Skrillex. Objevem roku je indie skupina Bon Iver, která za stejnojmennou desku zvítězila i v kategorii alternativní hudby. Český dirigent Jiří Bělohlávek nominaci v kategorii vážné hudby neproměnil.

Jennifer Hudson.
Jennifer Hudson. | Foto: Reuters

Vítězství Adele připomíná pětinásobný triumf její retro-soulové kolegyně Amy Winehouse zpřed čtyřech let. Na zpěvačku, kterou našli vloni v červenci mrtvou v jejím londýnském bytě, se samozřejmě také vzpomínalo; dostala dokonce Grammy za duet s Tony Benettem.

Nad večerem se však pochopitelně hlavně snášel stín smrti Whitney Houston. Po úvodním vystoupení Bruce Springsteena a jeho E-Street Bandu musela přijít modlitba za zesnulou zpěvačku, jejíž jméno bylo během večera vzpomínáno hned několikrát. Zazněla i její nejslavnější píseň I Will Always Love You v podání Jennifer Hudson.

Zpráva o její smrti nebyla stará ani den, i proto letošní Grammy provázela trochu mrazivá atmosféra - k níž bohužel příliš přispěli i bezkrevní účinkující střídající se na pódiu. Jeden z nejméně výrazných ceremoniálů Grammy za poslední dobu museli oživovat veteráni: The Beach Boys a Paul McCartney.

Sdílený smutek

Decentní „ceremoniář" LL Cool J sliboval v úvodu večírek starých přátel, ale nakonec došlo spíše na škrobenou koktejlovou párty, na níž si hosté přišli splnit společenskou povinnost. Ještě přesněji by se předávání dalo popsat jako smířlivá pohřební hostina, v níž společně sdílený smutek zadusil potenciál, aby se stalo cokoliv zajímavého.

Coldplay.
Coldplay. | Foto: Reuters

Ne snad že by pořadatelé nenaplánovali několik potenciálně zajímavých kolaborací. Jenže nedopadly příliš dobře - Coldplay a Rihanna nezpívali spolu, jako spíše vedle sebe, očekávaný reunion The Beach Boys zkazily zbytečné doprovodné kapely, jejichž jméno už za rok nebude nikdo znát, a očekávaný crossover Foo Fighters a klubové taneční hudby vyšuměl už naprosto do ztracena. I oni jako by se na pódiu potkali spíš náhodou.

Další šanci, jak aspoň trochu oživit atmosféru, dostali vítězové, ale i oni ji propásli. Chris Brown, který před třemi lety zbil o slavnostním večeru v autě tehdejší partnerku Rihannu, se při přebírání ceny za nejlepší r&b album u pultíku ani neohřál, snad aby moc nenaštval ty, kteří mu ostudu ještě neodpustili. 

Justin Vernon z Bon Iver, který na adresu Grammy vypustil nedávno několik ostrých slov a odmítl na večeru zahrát, dostál spíše pověsti étericky zadumaného středoškolského profesora literatury, který dává zpátečku, když dojde na akci. A další zlý hoch Grammy, Kanye West, do Los Angeles pro jistotu ani nedorazil. (Mimochodem, kolik cen ještě bude muset West získat, než Jan Rejžek zjistí, jak se vyslovuje jeho křestní jméno; aktuální součet je devatenáct.)

Lady Gaga.
Lady Gaga. | Foto: Reuters

O jediný alespoň trochu konfrontační moment se tak překvapivě postarala country hvězdička Taylor Swift, která v písni Mean změnila text tak, aby se mohla pomstít kritikům, kteří vloni strhali její zpěv na Grammy. Pomsta mohla být sladká - ovšem její pěvecký výkon znovu nestál za nic.

Navrátivší se Adele

Mírné zklamání přinesl i nejočekávanější okamžik večera, když se na pódium postavila platinová diva Adele. Půl roku ji trápily zdravotní problémy a byl to skoro zázrak, že se dokázala před mikrofon vrátit necelé tři měsíce po operaci hlasivek.

Místo pěvecky náročnějších kusů jako Someone Like You nebo Set the Fire to the Rain zvolila „jen" Rolling in the Deep a bylo jasně vidět, že svůj hlas šetří. Ovace ve stoje si tak znatelně hubenější Adele vysloužila hlavně za své loňské prodejní úspěchy, které výrazně přispěly k plusovým statistikám nahrávacího průmyslu.

Jinak byly její děkovací řeči připomínkou toho, že místo globální celebrity je to pořád spíš bezprostřední holka z Londýna, která si při přebírání poslední ceny za album roku upřímně poplakala. Možná, že tento nenucený šarm je klíčem k jejímu obrovskému úspěchu ve světě hudebního průmyslu, kde se většina věcí zdá být vykalkulována marketingovými týmy.

Deadmau5.
Deadmau5. | Foto: Reuters

Mimochodem, stejně šibalský pohled jako Adele má i sedmdesátník Paul McCartney, jehož píseň St. Valentine i závěrečná Medley se slavnými kytaristy patřily k těm nejpovedenějším momentům.

Vláda veteránů

Do plusové kategorie patří i Foo Fighters. Pořadatelé je „uklidili" do prostoru před Staples Arena, kam na ně tíživá pohřební atmosféra nedolehla. Když pak přebírali cenu za nejlepší hard-rockovou skladbu, nechal se Dave Grohl slyšet, že „lidský prvek v hudbě je nejdůležitější", načež se pak o hodinu později nechali vtěsnat mezi taneční producenty Davida Guettu a Deadmou5e.

Kluboví DJové si letos odbyli na pódiu Grammy premiéru, prostor bohužel dostala ta nejtuctovější podoba současné taneční horečky. V jednom bylo ale jejich „podélné" vystoupení symbolické - elektronická hudba i grunge potřebovaly dvacet let, aby si jich na Grammy všimli. Nirvana s Grohlem získala Grammy jen jednou s posmrtným MTV Unplugged in New York.

Bon Iver
Bon Iver | Foto: Reuters

Při defilé country hvězd nebo rockovém vystoupení Katy Perry si jeden přál, aby se z židle zvedla Lady Gaga a čímkoli zachránila ceremoniál ze strašné nudy. Jenže Gaga s černým závojem a hůlčičkou jen útrpně snášela jednu porážku za druhou a na pódium vůbec neměla příležitost dorazit. Éra spektakulárního popu se možná definitivně zavřela v okamžik, kdy její afroamerická napodobitelka Nicki Minaj předvedla při písni Roman Holiday něco, co už spíše připomínalo konkurz na muzikál než popovou píseň.

„Byl to ročník, v němž si akademie všimla elektronické hudby a ocenila třiadvacetileté buřičské zpěváky, ale všemu pořád pevnou rukou vládnou veteráni," shrnul přenos liveblogger Village Voice.

Bude zajímavé sledovat, jaký rating si letošní Grammy vysloužily a co na to řekne stanice CBS. Ceremoniál stojí nepochybně na rozcestí - minuta subbasových wobble efektů ve čtyřech hodinách country a reklam nejspíše mladé diváky k pasivní televizi nepřipoutá, konzervativní posluchač si raději pustí klipový blok na VH1. Jenže stejný problém nakonec řeší celý hudební průmysl. V roce 2011 ještě všechno držela pohromadě superžena Adele. Za rok musí přijít někdo další.

 

Grammy 2012 (výběr):

Album roku: Adele - 21
Nahrávka roku: Adele - Rolling in the Deep
Píseň roku: Adele - Rolling in the Deep
Objev: Bon Iver
Nejlepší krátkometrážní video: Adele - Rolling in the Deep
Nejlepší dlouhometrážní hudební video: Foo Fighters - Back And Forth
Nejlepší popová píseň sólo: Adele - Someone Like You
Nejlepší popová píseň - duo: Tony Bennett & Amy Winehouse - Body and Soul
Nejlepší popové album: Adele - 21
Nejlepší country album: Lady Antebellum - Own the Night
Nejlepší country píseň: Taylor Swift - Mean
Nejlepší R&B album: Chris Brown - F.A.M.E.
Nejlepší R&B píseň: Cee Lo Green & Melanie Fiona - Fool for You
Nejlepší R&B výkon: Corinne Bailey Rae - Is This Love
Nejlepší rocková píseň: Foo Fighters - Walk
Nejlepší rockové album: Foo Fighters - Wasting Light
Nejlepší rapový výkon: Jay-Z & Kanye West - Otis
Nejlepší rapová kolaborace: Kanye West - All of the Lights
Nejlepší rapová píseň: Kanye West - All of the Lights
Nejlepší rapové album: Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy
Nejlepší taneční nahrávka: Skrillex - Scary Monsters and Nice Sprites
Nejlepší taneční/elektronické album: Skrillex - Scary Monsters and Nice Sprites
Nejlepší alternativní album: Bon Iver - Bon Iver

 

 

Právě se děje

Další zprávy