Na Planet Festival do Tábora míří britské hvězdy

Kultura Kultura, Red Kul
27. 2. 2009 9:30
Kromě Orbital vystoupí i Klaxons a White Lies
Klaxons
Klaxons | Foto: Universal Music

Praha - První z velkých českých festivalů už pomalu upřesňuje svůj program. Po loňském dramaturgickém zářezu s Hadouken! se znovu obnovený Planet Festival opět snaží koncentrovat na aktuální dění na britské scéně.

Během prvního červnového víkendu (5. a 6. června) tak na letišti aeroklubu Tábor vystoupí letošní hitparádový objev White Lies i vynálezci žánru nu-rave Klaxons.

 Ani ne pět let fungující průkopníci žánru, který s konečnou platností prolnul taneční nakažlivost se syrovým kytarovým zvukem, se letos chystají vydat druhé album. Novinka Klaxons je bedlivě očekávána už proto, že jejich multiplatinový debut Myths of the Near Future získal jak prestižní britskou Mercury Prize za rok 2007, tak zvítězil ve výroční anketě týdeníku NME.  

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Černí White Lies vedou britský albový žebříček
Mercury Prize získávají Klaxons, retrohudba budoucnosti

Na aktuálně pořádaných sporých koncertech už Klaxons hrají nový materiál, tudíž se dá očekávat, že písně z chystaného alba otestují i před publikem v Táboře. Podle slov jejich producenta Jamese Forda ze Simian Mobile Disco by Klaxons měli být mnohem psychedeličtější než na  debutu. „Ještě je potřeba na tom trochu máknout, ale myslím, že to bude dobrá deska," řekl Ford v nedávném rozhovoru pro BBC 6 Music.

Předvést debut To Lose My Life zase přijede nejnovější kapela, která masivně natírá britskou scénu černou barvou a sbírá za to body jako od NME, tak i časopisu Q a stanice MTV2.

White Lies, kteří podle vybraných kritiků skončili na druhém místě ankety BBC Sound of 2009, už se svojí směsí temného diska s texty prostoupenými smrtí dokázali koncem ledna ovládnout britský albový žebříček. Recenze koncertů se navíc vzácně shodují, že White Lies jsou nejsilnější naživo.

Coby další protekční kapela britských médií vystoupí na Planet Festivalu Baddies z Essexu, které BBC Online popisuje jako „Franz Ferdinand, kteří právě vyšli z vězení a ztratili veškeré iluze o lidstvu".

White Lies
White Lies | Foto: Steve Gullick

Headlinery pátečního večera se stanou ikony taneční scény Orbital, kteří se po pětileté hibernaci odstartované rozlučkovým koncertem na Glastonbury v roce 2004 znovu vrací na pódia.     

Sobotu zase ozdobí švédští popaři Peter, Bjorn & John, kteří po loňském instrumentálním Seaside Rock chystají na jaro následovníka alba Writer's Block. Trio zabodovalo především kvůli „pískacímu" kolovrátku Young Folks, který k nim přitáhl natolik různorodé obdivovatele, jako jsou James Blunt a Kanye West.  Mezitím se z Bjorna Ytllinga stal uznávaný producent, jenž v mnohém ovlivnil i zvuk a náladu posledního alba Primal Scream, Beautiful Future.

Z českých interpretů na Planet Festivalu vystoupí Sunshine, Tata Bojs, Vypsaná fixa, Ohm Square, Southpaw nebo Please The Trees.

Festival se v tomto ročníku rozhodl spolupracovat se Sdružením pro integraci a migraci/Poradnou pro uprchlíky. Migrační tématika bude provázet i kampaň festivalu a stane se například prostřednictvím výstavy součástí festivalového programu.

 

Právě se děje

Další zprávy