Na ostrovech stále kraluje Michael Jackson a X Factor

Pavel Turek, tur
27. 7. 2009 11:21
Britská hitparáda spojuje vzpomínky s budoucností
Michael Jackson na tiskové konferenci
Michael Jackson na tiskové konferenci | Foto: Reuters

Londýn - Britský boyband, který v loňské soutěži X Factor skončil na druhém místě za zpěvačkou Alexandrou Burke, si až nyní užívá vítězství v singlové hitparádě. Jejich první singl Beat Again se už druhý týden drží na špici a jen během prvních sedmi dnů se ho prodalo na 100 tisíc.

Což je důkaz toho, že i televizní publikum přece jen nemá tak krátkou paměť, jak by se mohlo zdát, a vyhledá si své instantní idoly i poté, co zmizí z primetimu. Zato vzpomínkám zcela patří albový žebříček, který i měsíc po smrti pořád ovládá Michael Jackson. Jeho výběr největší hitů The Essential se drží konstantně na prvním místě.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pokud by se ale kalkulovalo pouze s novinkami, prvenství by připadlo písničkářce Florence and the Machine, jejíž debut Lungs už třetí týden setrvává na dvojce. Album zni jako syntéza dvou různých podob ženství - na jedné straně snivost Kate Bush, na druhé ostrost PJ Harvey -  a do hitparád vstupoval jako letošní favorit ostrovní kritiky.

Už v lednu získala Florence od Brit Awards cenu Critics' Choice a v minulém týdnu se dostala mezi finalisty v klání o Mercury Prize, kde jí bookmakeři spolu s Kasabian (v aktuálním žebříčku je jejich West Ryder Pauper Lunatic Asylum na desítce) připisují největší šance.

Foto: Tom Beard
Čtěte také:
Jacksonovy desky pořád vedou žebříčky. Ale co dál
Mercury Prize znovu hledá britskou desku roku
Lady Gaga? Otravné drzé dítě, co chce vaše peníze

Jackson má v aktuální britské singlové Top 200 dvacet tři písní - nejlépe si stojí Man in the Mirror z desky Bad - a v albové Top 50 se umístilo deset jeho alb. Kromě The Essential si nejlépe vede Thriller (6. místo) a kompilace s Jackson 5 The Motown Years (7. místo)

Jacksonovskou estetiku a odkaz v žebříčku rozšiřují zpěvačky fascinované osmdesátými lety jako Lady Gaga (3. místo) nebo La Roux (5. místo).

Nehledě na Black Eyed Peas, jejichž leadera will.i.ama si Jackson vybral jako jednoho z producentů chystaného comebackového alba. Vocoderová novinka The End se drží na osmém místě.

 

Právě se děje

Další zprávy