Na oblíbenou Besedu u Bigbítu dorazí superskupina Jana P. Muchowa i cestovatel Ladislav Zibura

Kultura Kultura
16. 3. 2018 7:00
Festival Beseda u Bigbítu, který se každoročně koná v topolovém hájku nedaleko jihomoravského Tasova, hlásí první jména letošního 26. ročníku. Z Floridy dorazí oblíbený raper Astronautalis, z Prahy skupina Jana P. Muchowa, která hraje jeho skladby pro film, z Ostravska skupina Pacino s cenou Vinyla a ze Slovenska silná kombinace ověřené kvality s talentem: Modré hory, Fallgrapp a Tolstoys.
Na Besedu u Bigbítu dorazí s přednáškou i Ladislav Zibura.
Na Besedu u Bigbítu dorazí s přednáškou i Ladislav Zibura. | Foto: ČTK

Dobré místo v topolovém hájku s výhledem na Bílé Karpaty, sympatická organizace a hlavně dramaturgie založená na zajímavých českých a slovenských kapelách, doplněná o klubové hvězdičky ze zahraničí - to je festival Beseda u Bigbítu. Loni - ve zlomové době - se jí zázračně podařilo areál vyprodat, letos 3. a 4. srpna se tedy může uskutečnit 26. ročník.

Podle organizátorů letos dojde na psychedelický rock, alternativní pop, hypnotický metal, filmovou hudbu i energický rap.

Mezi největší a nejvýraznější jména patří floridský raper Andy Bothwell alias Astronautalis, který si díky své živelné koncertní show za poslední roky tuzemské fanoušky omotal kolem prstu. Hrává tu poměrně často, letos se ale jinde než v Tasově v rámci České republiky neukáže.

Na festivalových pódiích se letos fanoušci často nesetkali ani s posthardcorovou tuzemskou legendou Lvmen. S kytaristou Markem Doubravou, houslistkou Jenovéfou Bokovou nebo zpěvačkou Emou Brabcovou pak na Besedě přehraje své největší filmové hity oceňovaný hudebník a producent Jan P. Muchow, držitel čtyř Českých lvů za hudbu.

Z české klubové scény dorazí hluční Pacino i melancholičtí Kalle, kteří letos získali hudební ceny Vinyla, respektive Apollo. Oceňované debuty z loňského roku pak přivezou také emo-postrockoví Cold Cold Nights, postpunkoví +-0, hloubaví psychedelici Sýček nebo dreampopoví Billow. Svůj taneční set předvede i David Doubek alias Ventolin, ze stejné krevní skupiny je i vystoupení "rezidentního" DJ Myslivce, což je Prokop Holoubek z kapely Midi Lidi, a jednočlenného projektu inspirovaného domáckou elektronikou Johuše Matuše. 

Zastoupení bude mít tradičně i silná slovenská scéna. Novinku Luxus Clan představí civilní rapové duo Modré hory, s kombinací downtempa a alternativního popu se v Tasově po letech objeví Fallgrapp, dojde i na čerstvou indiepopovou krev z Bratislavy Tolstoys.

Do podhůří Karpat doputuje i Ladislav Zibura, nyní však nikoliv v roli diváka, ale v roli účinkujícího - fanouškům bude přednášet o svých cestách.

Systém nezávislého festivalu funguje, říkají tvůrci festivalu Beseda u Bigbítu | Video: Radek Bartoníček
 

Právě se děje

Další zprávy