Na nový singl Blur na vinylu se stály fronty

Karel Veselý
20. 4. 2010 14:27
Britská kapela podpořila akci Record Store Day
Blur na festivalu Glastonbury 2009
Blur na festivalu Glastonbury 2009 | Foto: Reuters

Londýn - Sedm let čekali fanoušci brit-popových hitmakerů Blur na nový materiál. V sobotu jejich půst ukončil čerstvý singl s názvem Fool's Day. Jenže z jeho fyzického vlastnictví se může radovat pouze tisícovka posluchačů: Blur ho vydali pouze na sedmipalcovém vinylovém singlu, navíc ve velmi limitované edici.

Podpořili s ním totiž akci Record Store Day, jež měla připomenout těžkou situaci malých kamenných obchodů s hudebními nosiči. Exkluzivní materiál na vinylových nosičích ten den vydali také třeba The Rolling Stones, Beastie Boys, Bruce Springsteen nebo R.E.M. Další kapely se účastnily koncertních happeningů přímo v obchodech.

Foto: Aktuálně.cz

"Chceme, aby malé nezávislé obchody s muzikou přežily - jsou důležitou součástí naší hudební kultury," říká Damon Albarn. "Hudba je pro Blur nejjednodušší způsob, jak vyjádřit naši podporu, a doufáme, že se to lidem bude líbit."

V pondělí britská média referovala, že někteří nadšenci dorazili v sobotu k obchůdkům už v pět ráno, aby jim deska náhodou neunikla. Limitovaný vinyl neušel ani pozornosti spekulantům s raritami, na internetové aukci eBay se už vyšplhala cena Fool's Day ke sto librám (zhruba tři tísice korun).

Díky obrovskému zájmu se ovšem Blur nakonec rozhodli připíchnout svoji novou skladbu na internet. Zdarma a ve výborné kvalitě je ke stažení na jejich webové stránce (http://www.blur.co.uk/).

Návrat Blur není vyloučen

Blur se k nahrávání novinky sešli na začátku letošního roku. Kytarista Graham Coxon byl s bývalými parťáky ve studiu poprvé od roku 2002, kdy nahrál kytarové party do skladby Battery in Your Leg, jež uzavírá album Think Tank. O rok později se píseň stala na sedm let posledním singlem Blur.

Coxonova přítomnost je na Fool's Day silně cítit, zvuk jeho kytary je nezaměnitelný a sólo v druhé polovině podle ohlasů "fantastické". Damon Albarn v textu svým typicky ležérním stylem rekapituluje běžný den (vločková kaše je hotová/vedu děti do školy/kolem obchodu 'všechno za libru') a cestu do studia, v němž má jeho kapela nahrávat.

Píseň bez jasného refrénu působí uvolněným dojmem. "To, že se na skladbě očividně příliš nenadřeli, je nakonec součástí jejího kouzla," recenzoval singl deník Guardian a ohodnotil ho čtyřmi hvězdičkami z pěti. 

Foto: Aktuálně.cz

Verš "nemůžeme to jen tak nechat být" před energickým Coxonovým sólem navíc dává fanouškům naději, že Fool's Day není poslední položka v diskografii Blur. Kvarteto se vloni v létě po šestileté pauze vrátilo na několika comebackových koncertech.

Spekulace o natáčení nového materiálu ale nikdy Albarn a spol. nepotvrdili. Jestli je Fool's Day "vysněným začátkem velkých věcí budoucích", jak napsal časopis NME v recenzi, se tedy ještě uvidí.

Zachraňte obchody

Tradice dne věnovanému obchodům s hudebními nosiči začala před třemi lety v USA. Majitelé několika malých nezávislých krámů s muzikou se tehdy inspirovali nápadem Chrise Browna, prodavače z obchůdku Bull Moose, a na třetí sobotu v dubnu vyhlásili Record Store Day, který má "oslavovat unikátní kulturu, jejíž součástí je přes sedm stovek nezávislých obchodů v USA a stovky podobných po celém světě".

Foto: Reuters

První ročník oficiálně zahájil 17. dubna 2008 koncert skupiny Metallica v sanfraciském obchodě Rastputin Music. V dalších letech se přidaly stovky muzikantů, kterým není lhostejný osud hudebních krámků. Letos se k akci připojily obchody v sedmnácti zemích Evropy nebo Austrálie a seznam exkluzivních vinylových desek vydaných u příležitosti tohoto dne má skoro 150 položek.

Kromě Blur jsou mezi nimi i The Rolling Stones, kteří vydali na vinylu dosud nezveřejněnou skladbu Plundering My Soul nahranou na začátku 70. let. Fanoušci, kteří vinyl v sobotu nekoupili (a nebo o něj nebojují na eBay), ale nemusí zoufat: skladba se objeví na rozšířené verzi chystané reedice slavné desky Exile On Main Street.

Se singlem Skinny Little Bitch podobně propagovala novou desku své kapely Hole i Courtney Love. Albarnovi Gorillaz nebo MGMT vydali na vinylu nesinglové skladby z nových desek, Muse nebo Bruce Springsteen pro změnu vypustili raritní koncertní zzáznamy. Sonic Youth, R.E.M. nebo Sex Pistols pak nechali vyrobit sběratelské edice svých slavných nahrávek.

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Další kapely podpořily Record Store Day koncerty přímo v obchodech. The Smashing Pumpkins hráli zadarmo v losangelském klubu Amoeba, kde se k nim přidali i frontman Sigur Rós Jónsi nebo francouzská zpěvačka Charlotte Gainsbourg. V Eugene v Oregonu vystoupil Black Francis z The Pixies a metalisté Mastodon si zahráli v Schoolkids Records v městě Raleigh. Stejně jako vloni i letošní akci veřejně podpořil starosta New Yorku Mike Bloomberg.

V Česku se k akci symbolicky připojil jen internetový obchod Starcastic.

Vinyly dávají naději

Kamenné obchody s hudebními nosiči jsou jednou z obětí současné krize hudebního průmyslu a také digitalizace hudby. Podle čísel organizace Institute of Music Retail skončilo mezi léty 2003 - 2008 v USA přes tři tisíce obchodů zaměřených na hudbu. Svoje pobočky i zavírají velké řetězce jako Tower Records nebo HMV.

Jistou naději strádajícímu byznysu dávají právě vinylové desky, o něž zájem v posledních letech konstantně stoupá. Alespoň v USA, kde se vloni prodalo 2,5 milionu vinylů, což je nejvyšší číslo od roku 1991, kdy se začaly zveřejňovat detailní statistiky prodejů.

Kurt Cobain, Nirvana
Kurt Cobain, Nirvana | Foto: Aktuálně.cz

Nejžádanějším interpretem na vinylech byli vloni Radiohead s 45 tisíci prodaných nosičů, za nimi následovali The Beatles a Michael Jackson. V USA se vinyly se prodávají už i v obřích obchodních domech jako Wal-Mart; dva ze tří prodaných vinylů se ale distribuovaly v nezávislých obchůdcích.

Posluchači dnes odmítají CD, stačí jim pouze downloady - ale ti, co si přejí držet v ruce nějaký fetiš, dávají čím dál víc přednost právě romantičtějšímu vinylu (k němu ostatně obvykle dostávají zdarma i přístup k digitální verzi).

Přestože je to také způsob, jak ozdravit gramofonový průmysl, spíš než o ochranu před internetovými piráty se primárně jedná o trend, jímž můžou věrní fanoušci demonstrovat svůj vztah k danému interpretovi a k fungování nezávislé scény. Nicméně vinylová tendence v posledních letech čím dál tím víc proniká i do mainstreamu.

Čtěte také:
Nirvana se vrátí na vinylu. I když o ni není zájem

 

Právě se děje

Další zprávy