Na letošní Colours dorazí i smutný šansoniér Antony

Kultura Kultura
6. 2. 2012 16:00
Po Björk či Kronosu program roste o další skvělé jméno
Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Po Björk, Animal Collective, The Flaming Lips či Bobbym McFerrinovi hlásí pořadatelé Colours of Ostrava další velké jméno do letošního line upu. Již tak nabitý ročník posílí v polovině července smutný kabaretiér a šansoniér Antony Hegarty s kapelou The Johnsons. Při jeho prvním tuzemském vystoupení ho doprovodí čtyřicetičlenný orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Vysoký transsexuál androgynního vzhledu (nar. 1971) bývá popisován coby smutný obr, jehož nostalgická hudba přesahuje předurčenost pohlaví a zní jako "hymny všech vyděděnců". Při popisu jeho tvorby se těžko ubránit patosu, ale sám plačící i konejšivý Antony této pasti úspěšně vzdoruje.

Zpěváka vzešlého z avantgardních newyorských divadel před deseti lety spříznění transvestité zavedli na pódium jeho pozdějšího ochránce Lou Reeda. „Když jsem ho poprvé uslyšel, hned jsem věděl, že se nacházím v přítomnosti anděla,“ prohlásil o něm newyorský rocker, kterému "něžný hromotluk" zpíval na albu The Raven.

Foto: Don Felix Cervantes

Zpěvák se těší velkému renomé. Za titul I Am a Bird Now získal v roce 2005 prestižní cenu Mercury za britské album roku; stejné ocenění mu přiřkl časopis Mojo. Desky se pak na celém světě prodalo více než půl milionu kusů. Antony už spolupracoval také s Björk, Davidem Bowiem, Yoko Ono, Marianne Faithfull, Brianem Ferrym či Laurie Andersonovou. Zpívá i na albech „smutné disco skupiny“ Hercules and Love Affair.

Na svých deskách se Antony od kabaretiérsko-queer představení postupně posunul k jakési transcendenci: k přírodnímu snění a hledání původního „prastavu“, kdy po světě ještě nechodil člověk. Texty se kromě samoty, lásky a identity čím dál víc dotýkají i mizející přírody a planety; k nim skládá stále stejně „nadpozemské“ melodie.

Jeho hlas má v sobě Ninu Simone i Boy George – s nímž mimochodem natočil slavný klip k písni You Are My Sister. Na kontě má Antony i operu The Life and Death of Marina Abramovič režírovanou Robertem Wilsonem. Jeho song zní ve filmu V jako Vendeta, nazpíval Knockin' on Heaven's Door do dylanovské biografie I'm Not There. Jeho písně použili i tvůrci televizních seriálů (Sběratelé kostí či Saving Grace).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na Colours v Ostravě sedmičlenné těleso Antony and The Johnsons uvede program Cut The World, meditaci na téma světla, přírody a ženskosti. Představení zahrne písně ze všech čtyř alb – debutu Antony and The Johnsons z roku 2000, zmíněné I Am a Bird Now (2005), The Crying Light z roku 2009 a o rok mladšího Swanlights. Chybět nemají ani písně z nového EP Cut The World, jež vychází na jaře. To vše v úpravě se symfonickým doprovodem, speciálním světelným designem a scénickými prvky.

K dalším novým potvrzeným kapelám na Colours patří hvězdy world music: Orquesta Típica Fernández Fierro, dvanáctičlenný orchestr z Buenos Aires řazený mezi největší současné revolucionáře tanga, či akordeonový rebel Celso Piña známý písní Cumbia Sobre El Rio z filmu Babel.

Představí se i Shtetl Superstars - v rytmech ska a reggae rozhoupaný klezmer s dechovou sekcí, surfujícími kytarami a decentním vkladem hip hopu. Přijede i Banco de Gaia alias londýnský programátor, producent a multiinstrumentalista Toby Marks a autor náladových elektronických kompozic skládaných pod vlivem arabské hudby.

Foto: Aktuálně.cz

Už dřív pořadatelé oznámili, že návštěvníci uslyší britské Portico Quartet či společný projekt Kronos Quartetu, Kimmo Pohjonena a Samuli Kosminena. Autorské dílo Pohjonena a Kosminena čerpá ze severského mysticismu, dědictví šamanských obřadů i „tesklivosti ledové neprostupnosti“. Kombinuje moderní klasiku, minimalismus, elektroniku, hrdelní zpěv i ozvěny rocku a world music. Sedmidílná suita Uniko měla světovou premiéru v Helsinkách v roce 2004.

11. ročník Colours of Ostrava se uskuteční od 12. do 15. července 2012 v novém a unikátním prostřední Dolní oblasti Vítkovice. K přestěhování se pořadatelé rozhodli z několika důvodů; mimo jiné proto, že areál ve středu města nenabízel další možnost rozvoje festivalu a pořadatelé museli počítat s maximální návštěvností okolo 25 000 lidí. Dolní oblast Vítkovice by podle odhadů mohla pojmout až 50 000 návštěvníků.

Björk v Ostravě představí multimediální projekt Biophilia vycházející ze stejnojmenného alba, které vyšlo loni v říjnu. Již předtím si show vyzkoušela naživo na letním festivalu v Manchesteru. Na pódiu bylo i třímetrové kyvadlo hrající na harfu s pomocí gravitační síly, digitálně ovládané varhany nebo sto let starý Teslův transformátor. S těmito nástroji také zpěvačka natočila stejnojmenné osmé studiové album.

Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro, na e-shopu a v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. Současná cena 1 690 Kč platí pro dalších 6 000 ks nebo nejdéle do 31. března 2012.

Festival nabídne během čtyř festivalových dní na 10 scénách přes 150 kapel, DJs, filmů, diskusí, workshopů či divadel včetně největších hvězd světové hudby. Více informací na www.colours.cz nebo Facebooku akce.

Čtěte také:
Po Björk hlásí Colours McFerrina i Animal Collective
Hlavní hvězdou Colours of Ostrava bude Björk
Colours si naštěstí neříkají Na Česko celkem dobrý

 

Právě se děje

Další zprávy