Na letisku v Trenčíně Pohoda vás nemine

František Reismüller François
4. 7. 2008 13:44
Další nabitý ročník se koná 18. a 19. července
Gossip
Gossip | Foto: Archiv

Praha - Na slovenském festivalu Pohoda, který se letos koná 18. a 19. července, a jak jinak než na trenčínském letišti, je vždycky na co se těšit, o čem uvažovat a co objevovat.

Což se tak docela nedá říct o většině  festivalů domácích; nicméně tenhle každoroční pomyslný souboj s předem jasným vítězem je už trošku unavující a nezdá se, že už uzrála správná doba pro nějakou překvapivou změnu. Doufat můžete dál.

Teď ale k věci: Malý krůček pro motoristu, o něco větší pro cestující veřejnou dopravou a velký krok pro audiofila. Nebo všeobecně požitkáře.

The Editors
The Editors | Foto: Archiv

Trenčín leží asi 30 kilometrů od hranic Slovenska s Českou republikou a trenčínské letiště asi 5 kilometrů od centra města. Je z něj nádherný výhled na trenčínský hrad, mimochodem. Letos se na něm představí  časem prověřená kvalita, mladá krev i něco mezi tím.

Fatboy Slim aka Norman Cook jako absolutní headliner. Pravda, nějakou dobu o něm nebylo tak docela slyšet mimo kruhy jeho věrných, nicméně to neznamená, že ho nebude slyšet na Pohodě. A že to nebude dobrá bigbeatová párty, vrchol páteční noci.

Vrchol, k němuž na hlavní z celkových sedmi stage (+ kino + dětský park) povede cesta přes Matthew Herbert big band, tu inteligentní elektroniku pro intelektuály. Co se elektroniky obecně týče, má Pohoda našlápnuto, i když ne tak úplně svěžím krokem jako v případě kytarovek. Ty budou následovat.

  • Kompletní program přehlídky najdete na oficiálních stránkách ZDE

Teď by ale byl hřích nezmínit U.N.K.L.E. a Mr. Oizo. Ti první vás zničí emocemi, druhý electro šokem. Miss Kittin & the Hacker vezou fundamentální electroclash a Audio Bullys, jeden z nejčerstvějších kousků ovoce v tomhle jogurtu, svůj speciální taneční pop-cocktail.

Kytarovky? Tak třeba Editors. Ti patří ještě ke generaci, která mohla mluvit o vlně. Jedni z headlinerů, to musíte přijmout, i když máte mnohem radši Interpol. Možná ještě zajímavější ale bude návštěva z Portlandu. Gossip, tanečně laděný punk s nádhernou zpěvačkou v popředí.

UNCLE
UNCLE | Foto: Archiv

A pokud máte chuť, řeznictví Pohoda nabízí i úplně čerstvé masíčko. The Subways či The Cribs? Šéfkuchař by doporučoval Bloodred Shoes nejen proto, že Pavel Turek říkal, že stojí za to.

Někdo by mohl ale přijet s kvalitativně odlišnými požadavky, než které by pokryly prozatím zmíněné možnosti. Žádný problém. Obrovský King Solomon Burke vám může dopřát plné hrdlo soulu a blues, Lou Rhodes (ano, už zase) či  Joan Baez pak něco písničkářství. A pokud máte rádi Japonce, jazzová zpěvačka Hiromi či orchestr bubeníků na taiko bubny by mohli ukojit vaše touhy.

Což takhle dát si hip hop?  Před dvěma lety přivezli pořadatelé nezbedného synka Dizzeeho Rascala, loni zámořské strýčky Wu-Tang Clan, letos to bude bohatý tatíček The Streets aka Mike Skinner. Cockney-as-hell dialekt v přímém přenosu. Mlask.

A nějaké československé legendy? Jednoduchá odpověď: Richard Müller a Václav Havel. Ne že by ten druhý měl zpívat. Vyrazíme?

 

Právě se děje

Další zprávy