Na krásném modrém Dunaji zazní hudební experimenty

Karel Veselý
27. 4. 2011 9:28
V Kremži začíná s Jamesem Blakem nebo Laurie Anderson
DJ Diplo
DJ Diplo | Foto: Aktuálně.cz

Kremž - Dva víkendy na přelomu dubna a května budou v dolnorakouském městečku Kremž už tradičně patřit Donaufestivalu - přehlídce alternativní hudby, divadla, filmu či výtvarného umění.

Největší festival podobného druhu ve střední Evropě představí v šesti dnech aktuální hudební objevy, jako jsou James Blake, Gonjasufi nebo Diplo, ale také legendy typu Lydie Lunch, Johna Calea či Laurie Anderson. V paralelních programech probíhajících po celém městě budou mít návštěvníci Donaufestivalu šanci shlédnout výstavy, performance či přednášky. 

„Festival mi připadne jako obrovská skládačka a letos jsme se tento aspekt rozhodli pojmout jako centrální téma. Návštěvníkům nabízíme časový rozvrh, ale vlastní podobu si musí sestavit každý sám," vysvětluje kurátor Tomas Zierhofer-Kin proč pro sedmý ročník zvolil podtitul „Uzlové body, kořeny a výhonky - vytváření programu jako mixování". Městečko nedaleko českých hranic se podle něho na dva jarní víkendy promění v prostor svobody, kde si každý může najít to svoje.

James Blake
James Blake | Foto: Aktuálně.cz

Hned první čtvrteční koncert nabídne možná největší lahůdku festivalu - v intimním a zvukově exkluzivním prostředí místního Minoritského kostela vystoupí elektronický písničkář a klavírista James Blake. Jeden z největších objevů britské hudby za poslední léta propojuje ztišený staromilský gospel s bubláním dubstepových šrumů a beatů. O zájmu svědčí i fakt, že omezený počet vstupenek zmizel už během prvního týdne předprodeje.

První víkend nabídne také triphopového mystika Gonjasufiho, islandského sochaře ledových hlukových skulptur Bena Frosta, britské indierockové hvězdičky Wild Beasts nebo kanadského houslistu Owena Palletta (známého dříve jako Final Fantasy).

V pátek v místní veletržní hale zahraje rockový klasik John Cale se svojí skupinou a o den později stejné místo uvítá lovce exotických tanečních kultur - DJe a producenta Diplo, který je třeba členem projektu Major Lazer a je podepsaný pod úspěchy rapperky M.I.A.

Mezi hlavní taháky druhého víkendu (5. - 7. května) patří královna nonkonformního rocku Lydia Lunch, která v Minoritském kostele přehraje se svojí kapelou albový debut Queen of Siam z roku 1979. S retrospektivou své kariéry přijede Laurie Anderson a nové album představí angličtí kolážisté The Books. Svůj comeback po pěti letech stvrdí kultovní Death From Above 1979 a speciální "kostelní" vystoupení si vystřihne elektronický hlukový šaman Tim Hecker.

Program (http://www.donaufestival.at/festival-en/programm) nabídne také cyklus přednášek a perfomancí na téma "nové černošství" či sérii výstav o hnutí Fluxus a jeho vlivu na současné umění. V Kremži také u příležitosti Donaufestivalu vyroste obří podloubí ze starých vinylových desek v rámci instalace australského umělce Lucase Abela.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy