Na festival Respect přijede Ramanová, Tinariwen vystoupí v MeetFactory

ČTK ČTK
27. 5. 2021 11:16
Koncert izraelského trumpetisty Itamara Borochova a jeho kvarteta 28. července v pražském klubu Jazz Dock zahájí letošní ročník festivalu etnické hudby Respect. Hlavní část se uskuteční 28. a 29. srpna na Rohanském ostrově.
Britská zpěvačka indického původu Susheela Ramanová.
Britská zpěvačka indického původu Susheela Ramanová. | Foto: Andrew Catlin

Open air akci pořadatelská agentura Rachot Production stejně jako vloni posunula na konec léta kvůli protipandemickým opatřením. Při výběru hudby se držela většinou kapel usazených v zemích zeměpisně bližších České republice a vynechala vzdálenější končiny.

Na Rohanském ostrově 28. srpna vystoupí britská zpěvačka indického původu Susheela Ramanová, která se v projektu Ghost Gamelan inspirovala indonéskými melodickými perkusemi. Umělkyně měla na Respect přijet už vloni, to ale nebylo možné, protože Velká Británie tehdy vzhledem k pandemické situaci zařadila Česko na seznam nebezpečných zemí.

V sobotním programu se dále představí mistři okcitánských polyfonií Lo Còr de la Plana, výtvarník František Skála s dechovým souborem Provodovjané a trio Les Triaboliques, považované za "superskupinu alternativy". Tvoří ho hráči na strunné nástroje Justin Adams, Ben Mandelson a Lu Edmonds.

V neděli českou scénu zastoupí Třaskavá směs, což je uskupení tvořené Františkem Skálou, Petrem Niklem, Petrem Tichým a Miroslavem Černým. Svou vizi balkánské hudby představí maďarsko-izraelští Besh O Drom.

Mimořádné hudební spojení pak naváže dvojice Justin Adams & Mauro Durante. Zatímco kytarista Adams se inspiruje africkými kořeny blues, Durante rozvíjí rituální rytmus pizzica z jižní Itálie, jehož historie sahá až do antického Řecka.

Intenzivní zážitek tvořený ze zvuků dud, perkusí a súfijského mystického zpěvu slibuje vystoupení mezinárodního tria Revolutionary Birds.

Susheela Ramanová a The Ghost Gamelan Orchestra hrají skladbu Moon v londýnském Roundhousu. | Video: Roundhouse

V doprovodném programu se vedle trumpetisty Itamara Borochova představí 24. srpna v MeetFactory "králové pouštního blues" Tinariwen z afrického Mali a 23. října arménský jazzový klavírista Tigran Hamasyan se svým triem v koncertním sále Pražské konzervatoře.

Na festivalu Respect nejde jen o hudbu. Rodinný ráz akce zdůrazní dětský program. Tradičně zaujme také široká nabídka jídel z celého světa a stánky neziskových organizací.

Akce, která se v minulosti konala na Střeleckém ostrově, v parku Ladronka nebo předloni v Holešovicích, už Čechům představila například sestavu Taraf de Haidouks, guinejského zpěváka a hráče na koru Moryho Kantého, malijské Tartit či v posledních letech pákistánského rodáka Faize Aliho Faize a indického hudebníka Debashishe Bhattacharyu.

 

Právě se děje

Další zprávy