Na Eurovizi se nedařilo Kabátu, Bártové ani Gipsy.cz. Jako první Čech zde roku 1968 zpíval Gott

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2018 7:00
V písňové soutěži Eurovision Song Contest, která se snaží oslavovat evropskou integraci, v minulosti uspěla skupina Abba nebo zpěvačka Céline Dion. Kláním známým pod zkratkou Eurovize ale také prošly stovky interpretů, kteří v branži nikdy neprorazili. Rovněž v Česku má Eurovize rozporuplnou pověst. Hudební novináři opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na částečně divácký způsob hlasování, kdy se některé bloky zemí navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí. Místo o volbu nejlepšího tak často jde o "mezistátní" zápas. Připomeňte si historii české účasti na Eurovizi.
Video: Eurovision Song Contest

Kabát, 2007

Prvním účastníkem Eurovize za samostatnou Českou republiku byla roku 2007 teplická rocková skupina Kabát. Na soutěži předvedla píseň Malá dáma, za niž předtím od tuzemských televizních diváků dostala přes 28 tisíc hlasů. Stalo se tak po rozporuplných přípravách, kdy účast v Eurovizi odmítly kapely Kryštof, Chinaski nebo Divokej Bill a organizátoři museli na poslední chvíli oslovovat i méně známé interprety.

"Zvláštní choreografii jsme si nepřipravovali. Nevím, co by zaujalo takové kvantum lidí. Asi muzika. Nebo že bychom se svlíkli?" uvažoval před vystoupením zpěvák Kabátu Josef Vojtek. Baskytarista Milan Špalek už dopředu odhadoval, že skupina neuspěje. "Kdyby Eurovizi sledovali jenom rockeři, mohli bychom i vyhrát, ale já mám dojem, že rockeři Eurovizi neposlouchají," odtušil Špalek.

A měl pravdu. Skupina Kabát od zahraničních diváků obdržela pouze jediný bod a v soutěži obsadila poslední místo.

"Aniž by autor tohoto komentáře chtěl fušovat do řemesla hudebním a dalším profesionálním kritikům kultury, domnívá se, že uřvaná rocková skupina, skládající se z několika pivních týpků a stylově zamrzlá v druhé polovině sedmdesátých let minulého století, může oslovit nanejvýš jen jistou část televizního publika v Čechách, které v provinciálním přesvědčení, že Kabáti jsou světoví, má dost energie a peněz, aby posílalo kamsi esemesky, když se volil český zástupce pro Eurovizi," glosoval tehdy v Literárních novinách publicista Jiří Pehe.

 

Právě se děje

Další zprávy