Na Eurovizi se nedařilo Kabátu, Bártové ani Gipsy.cz. Jako první Čech zde roku 1968 zpíval Gott

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 5. 2018 7:00
V písňové soutěži Eurovision Song Contest, která se snaží oslavovat evropskou integraci, v minulosti uspěla skupina Abba nebo zpěvačka Céline Dion. Kláním známým pod zkratkou Eurovize ale také prošly stovky interpretů, kteří v branži nikdy neprorazili. Rovněž v Česku má Eurovize rozporuplnou pověst. Hudební novináři opakovaně kritizují kvalitu vystoupení nebo upozorňují na částečně divácký způsob hlasování, kdy se některé bloky zemí navzájem podporují a snadno vytěsní účastníky z menších zemí. Místo o volbu nejlepšího tak často jde o "mezistátní" zápas. Připomeňte si historii české účasti na Eurovizi.
Video: BBC

Karel Gott, 1968

Historicky prvním českým účastníkem soutěže Eurovision Song Contest, v tuzemsku známé jako Eurovize, byl v dubnu 1968 - tedy čtyři měsíce před vpádem vojsk Varšavské smlouvy - Karel Gott.

Na soutěžním klání konaném v londýnské Royal Albert Hall tehdy osmadvacetiletý plzeňský rodák zpíval německy a reprezentoval Rakousko, neboť toho času už začal být v německojazyčných zemích populární. S písní Tausend Fenster (Vítám vítr v údolí), kterou napsal dnes již nežijící Udo Jürgens, nakonec Gott skončil třináctý ze sedmnácti. Vítězem ročníku se stal španělský pěvec Massiel.

Československo se Eurovize předtím ani poté neúčastnilo, místo toho za okupace několik let participovalo v soutěži zemí východního bloku zvané Intervision Song Contest. Tu roku 1977 v polských Sopotech vyhrála Helena Vondráčková se skladbou Malovaný džbánku.

 

Právě se děje

Další zprávy