Na Eurosong pojede Gipsy.cz, rozhodla sama ČT

ČTK ČTK
30. 1. 2009 22:40
Česká televize letos hlasování na divácích nenechá
Gipsy.cz během loňského ročníku Eurosong. Nepostoupili
Gipsy.cz během loňského ročníku Eurosong. Nepostoupili | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha  - Česká televize se rozhodla letos neuspořádat národní kolo písňové soutěže Eurovision Song Contest a českého zástupce do semifinále nominovat sama.

"Českou republiku tak bude podle volby ČT reprezentovat romská hudební skupina Gipsy.cz," sdělil mluvčí veřejnoprávní televize Ladislav Šticha.

V předchozích dvou letech mohli diváci vybírat do evropského semifinále v národním kole z devíti, respektive deseti interpretů a kapel. Při premiérové účasti Česka v soutěži před dvěma lety lidé vybrali skupinu Kabát, loni pak zpěvačku Terezu Kerndlovou; ani jednomu z českých zástupců se ale do finále soutěže označované zkráceně Eurosong postoupit nepodařilo.

O účast v semifinále a případně ve finále se v národním kole ucházeli v obou letech i Gipsy.cz.

Čtěte také:

  • Eurosong ovládl ruský pop s efektní show na ledě
  • Kerndlová nepostoupila, ve finále Eurovize nezazpívá
  • Kerndlové v Bělehradě konkuruje krocan i polonazí muži

"Česká televize se rozhodla využít práva nominovat interpreta písně přímo a nevypisovat národní výběrové kolo," uvedl Šticha. "Na základě zkušeností z předchozích dvou ročníků byla vybrána skupina Gipsy.cz. Ta v předchozích ročních měla výraznou podporu diváků," podotkl.

Lidé alespoň v hlasování vyberou píseň, s níž se Gipsy.cz v semifinále představí. ČT nabídne dvě písně této skupiny, hlasování se pak uskuteční prostřednictvím sms zpráv přibližně od 1. do 14. března.

Píseň, kterou diváci vyberou, bude živě předvedena na vyhlášení cen Akademie populární hudby 21. března na programu ČT1 od 20:00. Jména písní ČT ale zatím neuvedla.

Letošní ročník soutěže se uskuteční v Moskvě. Místo konání je dáno tradičně tím, kdo vyhraje poslední ročník, loni to byl ruský zpěvák Dima Bilan s písní Believe.

 

Právě se děje

Další zprávy