Na Colours of Ostrava míří David Byrne i Jamie Cullum

Kultura Kultura, Red Kul
25. 3. 2009 15:15
Letní festival představuje další headlinery

Praha - Jedním z největších jmen, která přibyla do line-upu festivalu Colours of Ostrava - který letos proběhne ve dnech 9. až 12. července - je bezesporu David Byrne.

Bývalý frontman Talking Head přijede s početným týmem dvaceti pěti lidí - s velkou kapelou, s tanečníky a programem písní, které napsal společně s vyhlášeným producentem a průkopníkem ambientní hudby Brianem Enem.

Eno se s Byrnem pustil do společné práce na celém albu již podruhé. Ovšem loňskou Everything That Happens Will Happen Today dělí od jejich kultovního debutu My Life in the Bush of Ghosts takřka sedmadvacet let. Na rozdíl od jejich prvního počinu, který revolučně prolnul funk, ambient, world music i nové technologie, mohli tentokrát oba umělci pracovat na dálku. Většina aktuálního, jednoduše písničkového alba vršícího elektroniku přes gospel vznikala e-mailovou korespondencí.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Od první spolupráce v roce 1981 se Brian Eno stačil stát producentem, který stále více tvaroval současný pop (viz poslední alba U2 a Coldplay), zatímco z Davida Byrnea se stal neúnavný propagátor world music, autor opery, výherce Oscara i designer newyorských stojanů na kola.    

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Colours letos obohatí barvy orchestru Michaela Nymana

V roce 2005 se David Byrne uvedl jako host na albu plném rozličných kolaborací washingtonského dua Thievery Corporation. Ti v Ostravě také vystoupí posílení o téměř dvacet doprovodných muzikantů. Jejich hudba usazená v downtempu mixuje trip hop, acid jazz i etnickou hudbu. Jejich texty mají často politický obsah, což se projevilo především v období Bushovy administrativy, kdy se účastnili několika koncertů na podporu ukončení války v Iráku.

Vůbec poprvé přijede do České republiky jazzově-popový klavírista a zpěvák Jamie Cullum, který přes svůj mladý věk prodává desky po milionech. 

Jamie Cullum
Jamie Cullum | Foto: Aktuálně.cz

Host, který opět rozšiřuje žánrové spektrum festivalu, jenž se původně věnoval jen world music, vystupoval například s Massive Attack, Herbie Hancockem, Radiohead, Eltonem Johnem, Burtem Bacharachem, Justinem Timberlakem a Count Basie Orchestra. Speciální představení si u něho také objednala britská královská rodina. Z poslední doby je jeho nejvýraznějším počinem spolupráce na soundtracku k filmu Clinta Eastwooda Gran Torino.

"Dlouho jsem se o Jamieho Culluma snažila. Jeho koncerty jsou obrovskou podívanou, nemá problém pustit se do hip hopu, rád využívá beatbox a ke klavíru si nechává postavit buben se šlapákem a speciálními efekty," říká ředitelka a dramaturgyně festivalu Zlata Holušová.

Po loňském norském saxofonistovi Janu Garbarekovi letos zahájí festival další jméno, které není v programech letních festivalů úplně obvyklé - se svým ansámblem přijede skladatel a klavírista Michael Nyman.

 

Právě se děje

Další zprávy