Na Brownův pohřeb dorazil i Jackson

jps
31. 12. 2006 13:00
Augusta - Tisíce fanoušků se přišly naposledy rozloučit s otcem soulu a funku Jamesem Brownem. Jeho ostatky byly dnes uloženy do země v Augustě ve státě Georgia.
James Brown, pohřeb
James Brown, pohřeb | Foto: Reuters

Třiasedmdesátiletý Brown zemřel v pondělí 25. prosince v Atlantě na srdeční slabost poté, co byl hospitalizován se zápalem plic. V procesí za rakví šel spolu s příbuznými a přáteli slavného umělce také někdejší popový král Michael Jackson.

Součástí smutečního obřadu byl rovněž videozáznam Brownových posledních koncertních vystoupení v Augustě a v Londýně, včetně jeho soulové verze skladby Georgia On My Mind od Raye Charlese.

Ještě před vlastním pohřbem bylo Brownovo tělo - oblečené do černého smokingu a rukavic stejné barvy, červené košile a zdobených bot - naposledy vystaveno v aréně nesoucí zpěvákovo jméno. I v deštivém počasí čekali fanoušci již od úsvitu trpělivě v zástupech, aby pak mohli pomalu postupovat do haly, kterou podle agentury AP zaplnilo kolem 8500 lidí.

James Brown, pohřeb
James Brown, pohřeb | Foto: Reuters

Tisícovky dalších se shromáždily v ulicích a naslouchaly smutečnímu programu z ampliónů. Ve čtvrtek se obdobná událost konala v newyorském koncertním sále Apollo Theater, kde slavný černošský umělec v roce 1956 začínal.

V pátek se uskutečnil v kostele v Severní Augustě soukromý pietní obřad. Brown se sice narodil v roce 1933 v Barnwellu, v Jižní Karolíně, ale v Augustě vyrůstal a považoval ji za svůj domov.

Před deseti lety tam po něm pojmenovali ulici James Brown Boulevard a loni radní města odhalili jeho sochu. "Když jsem byl malý kluk, hodně jsme v rodině zpívali a já jsem byl vždycky James Brown," vyznal se pro AP z lásky ke svému idolu jeden z příznivců Richard Clayton.

Foto: Reuters

Další fanynka Vickie Greenová, která první Brownův koncert navštívila před více než 30 lety, přijela spolu s manželem a vnukem z 65 kilometrů vzdáleného města Avery.

"Byl to Božský posel, téměř cosi jako anděl. Tak inspirativní, dokázal rovněž lidem pomáhat a sdílet jejich problémy," uvedla. Jeden z nejúspěšnějších zpěváků všech dob pocházel z amerického jihu. Podobně jako řada dalších hvězd vyšel z chudých poměrů a nemajetným v pozdějších letech ochotně pomáhal.

Odvrácenou stránkou Brownovy úspěšné kariéry byl jeho pobyt za mřížemi, kam ho na sklonku 80. let přivedlo přechovávání drog a automobilová honička s policisty. Brown má na kontě cenu Grammy za celoživotní přínos populární hudbě. S počtem 96 hitů, které se umístily v první stovce žebříčku Billboard Chart, se stal žijící legendou.

Za svou dlouhou kariéru ovlivnil také hip-hop, disko a rap, do dějin populární hudby se zapsaly Brownovy písně Papa's Got a Brand New Bag či Sex Machine.

Koncertoval rovněž v Praze, a to ještě letos 4. listopadu. Jeho předešlé a zároveň první vystoupení v české metropoli se datuje z doby před dvěma lety. mm pkt

 

Právě se děje

Další zprávy